Przepisy na Halloween i z dyni
Halloween zbliża się wielkimi krokami, już słychać wycie wilka w oddali... Więc już czas przygotować przerażająco smaczne potrawy! Upiorne babeczki, shake-duch - to tylko niektóre pomysły.
Ale nie zapominajmy, że to sezon nie tylko na halloweenowe strachy, ale przede wszystkim na dynię - cudowne warzywo o wielu odmianach, z którego przygotujecie wytrawne dania, przepyszne słodkości i rozgrzewające konfitury. Warto wypróbować nasze przepisy!
Rodzaje dyni i ich zastosowanie

Dynia zwyczajna
Dynia zwyczajna to najbardziej uniwersalna odmiana – smakuje pysznie i na słodko, i na słono – ze względu na swój delikatny smak. Jest doskonała szczególne w zupach, sosach i przetworach.

Dynia piżmowa
Dynia piżmowa ceniona jest za swoją delikatność – zarówno w smaku, jak i w konsystencji – warto upiec ją w piekarniku i dodawać do past czy sałatek!

Dynia hokkaido
Dynia hokkaido urzeka słodkim smakiem z orzechowymi nutami i bogactwem… betakarotenu, a do tego świetnie smakuje w zupach, kremach i deserach!

Dynia muszkatołowa
Dynia muszkatołowa jest słodka w smaku i doskonale sprawdza się w daniach… słonych – na przykład zupach i sosach, ale warto zasmakować w niej „na surowo”, jako dodatku do soków!

Dynia makaronowa
Dynia makaronowa nazwę zawdzięcza swojemu miąższowi, który po ugotowaniu wyglądem przypomina… spaghetti. Jest delikatna w smaku i można ją z powodzeniem (i ze smakiem) piec i gotować!

Patison
Patison, choć jest odmianą dyni, w rzeczywistości smakuje bardziej jak cukinia niż dynia. Pozwala na kreatywność w kuchni: można go panierować i stosować jako zamiennik kotletów albo marynować.