Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Egzotyczne ciasto dyniowe

Egzotyczne ciasto dyniowe

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 97/​405
    kcal / kJ
  • 12 g
    węglo- wodanów
  • 4 g
    białka
  • 3 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    97/405 kcal/kJ, 12 g węglo- wodanów, 4 g białka, 3 g tłuszczu

Składniki (12 kawałków)

350 g miąższu z dyni
sól jodowana K-Classic
świeżo starta gałka muszkatołowa
2 jajka
60 g cukru trzcinowego
kawałek imbiru (ok.1 cm)
170 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia K-Classic
1 łyżeczka mielonego kardamonu
30 g wiórków kokosowych K-Classic
50 ml mleka kokosowego
200 g twarożku śmietankowego
50 g cukru pudru
2 łyżki siekanej pietruszki

Przygotowanie:

    1

Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temperatury 160°C. Miąższ dyni pokroić w kostkę i doprawić solą i gałką muszkatołową.

    2

Następnie pokrojoną w kostkę dynię przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez 30–35 min. Wyjąć z piekarnika i zmiksować blenderem, następnie masę odstawić na 15 minut do wystygnięcia. Piekarnik z termoobiegiem nagrzać do temperatury 170°C.

    3

Jajka i cukier przełożyć do miski i ubić na kremową masę, używając miksera kuchennego.

    4

Imbir obrać i drobno zetrzeć na tarce. Puree z dyni dodać do masy z jajek i cukru.

    5

Następnie do masy dodać imbir, mąkę, proszek do pieczenia, kardamon, wiórki kokosowe i mleko kokosowe, ucierać do uzyskania gładkiego ciasta.

    6

Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku przez 20–25 min. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i na 30 minut przełożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.

    7

Twarożek wymieszać z cukrem pudrem, posmarować nim ciasto i posypać pistacjami. Pokroić na 12 części i podawać.