Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Dynia po indyjsku

Dynia po indyjsku

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 886/​3723
    kcal / kJ
  • 99.0 g
    węglo- wodanów
  • 51.1 g
    białka
  • 32.0 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    886/3723 kcal/kJ, 99.0 g węglo- wodanów, 51.1 g białka, 32.0 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

1 dynia np. hokkaido (ok. 1 kg)
1 l mleka K-Classic
3 łyżeczki curry w proszku
60 g masła lub margaryny
60 g mąki
150 g ananasa z puszki w kostce
sól
pieprz
4 łyżeczki rodzynek sułtańskich
150 g ryżu długoziarnistego K-Classic
4 filety z piersi kurczaka (po ok. 150 g)
2 łyżki oleju
papryka mielona

Przygotowanie:

    1

Od dyni odciąć wierzch. Wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę, po czym połączyć z mlekiem i curry i doprowadzić do wrzenia. Chwilę gotować, po czym odsączyć, a mleko odlać i pozostawić. Masło lub margarynę rozpuścić, dodać mąkę i podsmażyć. Wlać mleko i, cały czas mieszając, zagotować. Dodać kostki dyni oraz ananasa i pozostawić na małym ogniu jeszcze ok. 10 minut. Ta przygotowany sos doprawić solą i pieprzem.

    2

Rodzynki namoczyć. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu i wymieszać z odsączonymi rodzynkami.

    3

Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu strony po ok. 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką i pokroić w grube plastry.

    4

Mięso przełożyć na półmisek, polać częścią sosu dyniowo-ananasowego. Resztę wlać do wydrążonej dyni. Podawać z ryżem, który dodatkowo można udekorować szczypiorkiem.