Przygotuj się na Wielkanoc!
W czasie świąt wielkanocnych nie ma czasu na nudę. W Kauflandzie znajdziesz wszystko, co sprawi, że święta będą perfekcyjne! Dzięki przepisom na smaczne ciasta i potrawy, specjalnym ofertom cenowym oraz wskazówkom dotyczącym przygotowania świątecznych pisanek, ta Wielkanoc będzie idealna!
Doskonałe przepisy na wielkanocne wypieki i dania
Podczas pieczenia rośnie nie tylko ciasto, lecz również serce. Dlatego też starannie wyszukaliśmy dla Ciebie i Twojej rodziny wiele przepisów na smaczne wielkanocne wypieki i pyszne wielkanocne dania - także autorstwa Beaty Śniechowskiej.
A dzięki szerokiemu asortymentowi pomocy kuchennych znajdziesz u nas wszystko, co ważne, aby na Wielkanoc w kuchni było wszystko, co potrzebne.
Wielkanocne przepisy
Barwienie jajek naturalnymi metodami

Aby uzyskać mocny żółty kolor, do pół litra wody dodaj ok. 10 g kurkumy i zagotuj. Wywar ze świeżego korzenia kurkumy doskonale nadaje się do barwienia jajek na wielkanocne pisanki.

Marchewka potrafi pozostawić na odzieży uporczywe plamy. Jednakże tę cechę można wykorzystać przy barwieniu jajek. Aby uzyskać pomarańczowy kolor, marchewki zetrzyj na tarce o małych oczkach i gotuj na słabym ogniu przez ok. 30 minut.

Mało, które warzywo pozostawia tak silne plamy, jak czerwone buraki czy czerwona kapusta. Tym samym świetnie nadają się one do przygotowania naturalnych farb. W celu przygotowania czerwonego wywaru trzy korzenie czerwonego buraka gotuj przez pół godziny na słabym ogniu. Kto zdecyduje się na czerwoną kapustę, powinien postępować w identyczny sposób.

Z owoców czarnego bzu czy jagód można przygotować niebieski kolor do barwienia jaj, i to bez gotowania! W tym celu jajka włóż na pół godziny do soku z danego owocu, a nabiorą one pięknego niebieskiego koloru.

Aby jajka zabarwić na zielono, należy sięgnąć po szpinak. Należy go gotować przez 10 minut w litrze wody aż powstanie zielony wywar.

Klasyczną metodą barwienia jajek jest gotowanie ich w łupinach z cebuli. W tym celu dwie garście brązowych łupin z cebuli zagotuj w wodzie z octem i odstaw na ok. 30 minut. Efekt? Mocny odcień brązu.
Owologia, czyli nauka o jajach

Jaja z omega-3
Jaja z OMEGA-3 dzięki specjalnej paszy wysokiej jakości są bardzo bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie produkować.

Barwa jaj
Czy wiedziałeś, że kura przez całe życie znosi jajka zawsze w tej samej barwie? To, jaki jest ich kolor, jest uwarunkowane genetycznie.

Wydmuszki
Co zrobić z zawartością wydmuszek? To proste! Zamiast wyrzucić do śmieci, włóż do zamrażalnika. Możesz przechowywać je nawet do 10 miesięcy. Ważne, by po rozmrożeniu koniecznie je podgrzać.