Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Dieta bez glutenu: proste przepisy dla każdego

Osoby stosujące dietę bezglutenową obywają się bez tzw. glutenu, czyli białka zawartego w wypiekach z mąki pszennej. Jest on nośnikiem aromatów i ma właściwości wiążące, dzięki którym nadaje ciastu elastyczność i sprężystość. W rezultacie wypieczone ciasto jest pulchne i dłużej zachowuje świeżość. Ale można stosować zamienniki tego białka. Tutaj poznasz kreatywne przepisy na wypieki i dania bez glutenu oraz praktyczne wskazówki.

Na drewnianym stole stoją mały szary talerzyk z dwiema kromkami chleba z twarogiem, szynką i pomidorkami koktajlowymi, oraz łupkowa deska ze ściereczką kuchenną, nożem i pokrojonym bochenkiem chleba w prostokątnej foremce.
© Kaufland

Informacje w skrócie

  • Gluten jest zawarty w zbożach i tym samym w produktach pochodnych, np. w mące. Odgrywa więc istotną rolę w wypiekach. Osoby stosujące dietę bez glutenu z łatwością kupią chleb bezglutenowy lub specjalne mieszanki do pieczenia. 
  • Istnieją mąki, które są naturalnie pozbawione tego białka. Produkowane są z kukurydzy, ryżu, ziemniaków i pseudozboża, np. komosy ryżowej (quinoa).  
  • Nie musisz więc rezygnować z chleba, ciast, makaronów czy pizzy. Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na wypieki bezglutenowe.
Definicja

Co to jest gluten?

Gluten jest białkiem występującym w ziarnach większości zbóż, takich jak pszenica, żyto, owies, jęczmień, orkisz itp. oraz we wszystkich produktach z nich wytwarzanych, do których zalicza się mąka, kasza manna, otręby, kasza perłowa, bulgur, kuskus i seitan. Wszystkie powszechnie znane produkty zbożowe, np. pieczywo, makaron, pizza i piwo zawierają gluten. Podczas zakupów warto sprawdzać skład artykułów spożywczych. Gluten jest bowiem ukryty w niezliczonych produktach, takich jak cukier waniliowy czy mąka ziemniaczana. Występuje nawet w mrożonkach, np. w panierce paluszków rybnych. Dressingi i sosy, marynowane tofu, biały ser i wędliny również często zawierają gluten. Należy nawet uważać na pastę do zębów i niektóre kosmetyki. W przemyśle spożywczym gluten jest stosowany nie tylko do zagęszczania i żelowania, ale także jako środek aromatyzujący, stabilizator i barwnik.


Zawartość glutenu

Co oznacza żywność bezglutenowa?

Za bezglutenowe uznaje się produkty, które zawierają mniej niż 20 miligramów glutenu na kilogram. Tymczasem chleb mieszany i biały, ciabatta, tosty i wiele innych odmian pieczywa jest dostępnych w wersji bezglutenowej. Można również kupić makarony, a nawet piwo, które nie mają w składzie tego białka. Szczególnie osoby cierpiące na nietolerancję glutenu lub celiakię regularnie sięgają po te produkty. Nic nie stoi na przeszkodzie zdrowej i zbilansowanej diecie, nawet jeśli w codziennym menu są tylko posiłki bezglutenowe.  Glutenu nie zawierają mąki produkowane z pseudozbóż, takich jak amarantus, quinoa i proso, a także gryka, teff, kukurydza i ryż. W skład diety bez glutenu wchodzą również orzechy, nasiona oleiste i pestki. Bezglutenowe są również warzywa strączkowe i kasztany, a także skrobia ziemniaczana, kukurydziana i z tapioki. W swoim składzie glutenu nie mają również produkty mleczne bez sztucznych barwników i aromatów, a także mięso i ryby, pod warunkiem, że są bez dodatków, przypraw i panierki.


Ciekawostki

Wypieki bez glutenu: To warto wiedzieć

Aby upiec własny chleb bezglutenowy, można użyć np. specjalnych mieszanek do pieczenia. Inną opcją jest użycie niezawierającej glutenu mąki z roślin strączkowych, pseudozbóż, takich jak amarantus, mąki gryczanej. Jako substancji wiążącej można użyć mąki lub skrobi z ziemniaków, ryżu lub konopi. Należy pamiętać, że nie zawsze uda się zastąpić zwykłą mąkę 1 do 1 mąką bezglutenową. Ponieważ gluten cechuje się lepkością, dzięki czemu wypieki się nie rozpadają, składniki bezglutenowe muszą mieć właściwości wiążące.  Dlatego w większości przepisów bezglutenowych najczęściej zaleca się, aby użyć dwóch, a nawet więcej rodzajów mąki. Ze względu na bardzo dobre właściwości wiążące stosuje się mąkę lnianą oraz inne dodatkowe substancje zagęszczające i żelujące, takie jak guma ksantanowa, agar agar lub zmielone łuski psyllium. Możesz samodzielnie przygotować bezglutenową mieszankę mąki do wypieków. Powinna się składać z dwóch części mąki bezglutenowej, np. ryżowej, jednej części skrobi, np. ziemniaczanej, i jednej części substancji wiążącej, takiej jak skrobia z tapioki lub łuski psyllium. Aby wypieki bezglutenowe się udały, należy dokładnie przestrzegać przepisu i kolejności dodawanych składników.


Przepisy

Bezglutenowa dieta może być smaczna

Dieta bez glutenu nie oznacza rezygnacji ze świeżego chleba czy ciastek. Menu będzie również urozmaicone i smaczne, jeśli tylko odważysz się wypróbować nowe przepisy bezglutenowe. Dlatego tutaj przedstawiamy pomysły, które są prawdziwą inspiracją w kuchni bez glutenu. Chcesz upiec bezglutenowy chleb albo bezglutenową pizzę? Zrób listę zakupów i wypróbuj nasze sprawdzone przepisy!

Puszyste bułeczki, świeży chleb i pikantne kajzerki konopne

Decydując się na wypieki bezglutenowe, możesz wykazać się kreatywnością. Zrób puchate bułeczki z białek jaj, które doskonale smakują na śniadanie i podane do kawy. Jeśli lubisz ciemne pieczywo, upiecz chrupiący chleb z nasionami lnu. Albo postaw na ekstrawagancję i zrób sycące bułeczki z konopi i tymianku z kremowym serkiem.

Czas na wypieki: Wypróbuj przepis na chleb bezglutenowy!


Pizza i makarony w nowej odsłonie

Aby upiec pizzę bezglutenową zrób po prostu klasyczne ciasto drożdżowe z zamiennikami pszenicy. Drożdże nie zawierają przecież glutenu. Zamiast mąki można dodać ugniecione warzywa: W wielu niskowęglowodanowych przepisach na pizzę są podane składniki bez glutenu, ponieważ często spód jest robiony z kalafiora. Tutaj znajdziesz dwa proste przepisy na pizzę bezglutenową: Z ciasta bez drożdży z kaszą gryczaną i batatami. Ze spodem z kalafiora. Oczywiście dowolnie komponujesz dodatki do pizzy. Lubisz makaron? Oto trzy sprawdzone przepisy. Pyszne spaghetti z łososiem, sałatka makaronowa i penne z szałwią i cytryną – każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli chcesz spędzić mniej czasu w kuchni, przygotuj po prostu swoje ulubione dania, sosy i pesto z makaronem bezglutenowym. Makaron zrobisz z chrupiącej cukinii, co zajmie niespełna dwie minuty. 

Pomysłowe przepisy na chrupiącą pizzę i pyszny makaron!


Gofry ziemniaczane, ciasteczka z mąki migdałowej i ciasto bez mąki

Osoby stosujące dietę bezglutenową z pewnością nie chcą rezygnować ze słodkich wypieków. To nie jest przecież konieczne: Oto trzy przepisy na pyszne, bezglutenowe gofry, ciasta i ciasteczka pieczone z zamiennikami mąki. Ważne: Cukier, masło i jajka nie zawierają glutenu. Jednak inne składniki wypieków, takie jak budyń w proszku lub proszek do pieczenia, mogą go zawierać, więc zwróć uwagę na ich skład.

Słodka pokusa: Bezglutenowe gofry, ciasta i ciasteczka!