Wiosenny bowl z łososiem i korniszonami
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
528/2205kcal / kJ
-
31 gwęglo- wodanów
-
26 gbiałka
-
32 gtłuszczu
-
2.5WW
Wartości odżywcze:
(Na jedną porcję)-
528/2205 kcal/kJ,
31 g węglo- wodanów,
26 g białka,
32 g tłuszczu,
2.5 WW
Składniki (4 porcje)
400 g | młodych ziemniaków |
400 g | sól |
zielonych szparagów | |
2 | marchewki |
0.5 pęczka | rzodkiewek |
1 | awokado |
100 g | młodego szpinaku |
1 łyżeczka | soku z cytryny |
4 | jajka ugotowane na twardo |
0.5 słoika | korniszonów z miodem K-Favourites |
1 łyżeczka | musztardy dijon K-Favourites |
3 łyżki | octu balsamicznego K-Favourites |
3 łyżki | oleju z awokado K-Favourites |
świeżo mielony pieprz | |
1 | czerwona cebula |
200 g | pieczarek |
2 łyżki | oleju |
200 g | wędzonego łososia |
Cenna rada
-
Bowl można przygotować również z filetami śledziowymi K-Favourites z ziarnistym kremem musztardowym.
Przygotowanie:
- 1
Ziemniaki umyć, ugotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20 minut, lekko ostudzić, obrać i pokroić w plastry.
- 2
Warzywa umyć i osuszyć. Dolną 1/3 część szparagów obrać, a końcówki odkroić. Szparagi gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, odcedzić i przelać zimną wodą.
- 3
Marchewki obrać, pokroić obieraczką do warzyw na cienkie paski i posolić. Rzodkiewki oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. Awokado przepołowić, usunąć pestkę, miąższ wybrać łyżką, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny.
- 4
Jajka obrać i pokroić na plasterki. Korniszony osączyć, zachować 2 łyżki zalewy, ogórki przepołowić. Zalewę z korniszonów wymieszać z musztardą, octem balsamicznym i olejem z awokado, doprawić solą i pieprzem.
- 5
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Pieczarki oczyść i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Cebulę, pieczarki, ziemniaki i szparagi kolejno podsmażać na rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty, doprawić solą i pieprzem, trzymać w cieple.
- 6
Warzywa rozdzielić do 4 miseczek, skropić sosem winegret i podawać z łososiem i jajkami. Bowl można posypać wiosennymi ziołami.