Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Tort z ciasta francuskiego ze szpinakiem i jajkami

Tort z ciasta francuskiego ze szpinakiem i jajkami

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 346/​1449
    kcal / kJ
  • 20 g
    węglo- wodanów
  • 12 g
    białka
  • 23 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    346/1449 kcal/kJ, 20 g węglo- wodanów, 12 g białka, 23 g tłuszczu

Składniki (12 porcji)

1 kg opakowanie mrożonego szpinaku liściastego
2 ząbki czosnku
2 szalotki
2 łyżki masła
kilka gałązek trybuli i pietruszki
80 g sera Pecorino Romano K-Favourites
300 g serka śmietankowego
sól
40 g mąki ziemniaczanej
świeżo mielony pieprz
świeżo starta gałka muszkatołowa
2 opakowania ciasta francuskiego K-Favourites, po 230 g
6 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżka śmietany

Cenna rada

  • Tort z ciasta francuskiego ze szpinakiem i jajkami można podawać z Antipasti K-Favourites.


Przygotowanie:

    1

Szpinak rozmrozić, osączyć i dokładnie odcisnąć.

    2

Czosnek i szalotki obrać. Szalotki pokroić na plasterki, czosnek zetrzeć, podsmażyć razem na patelni na 1 łyżce roztopionego masła, a następnie wymieszać ze szpinakiem.

    3

Zioła umyć, osuszyć, oberwać listki i drobno je posiekać.

    4

Pecorino zetrzeć, wymieszać ze szpinakiem, serkiem śmietankowym, mąką ziemniaczaną i ziołami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    5

Piekarnik nagrzać do temp. 200°C w funkcji z grzaniem góra/dół, a formę do pieczenia (o średnicy 24 cm) wysmarować pozostałym masłem.

    6

Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć 2 koła (o śr. ok. 25 cm) i jednym z nich wyłożyć okrągłą formę. Ze skrawków ciasta uformować brzeg o wysokości ok. 4 cm.

    7

Do formy przełożyć masę szpinakową, wygładzić powierzchnię i wykonać łyżką 6 wgłębień na jajka. Jajka obrać, włożyć we wgłębienia, lekko docisnąć, nałożyć drugi krążek ciasta, skleić brzegi. Tort posmarować śmietaną, włożyć do piekarnika na środkowy poziom. Temperaturę piekarnika zredukować do 180°C i przez ok. 60 minut piec na kolor złotożółty.