Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Makaron linguine z pesto ze szparagów i orzechów nerkowca

Makaron linguine z pesto ze szparagów i orzechów nerkowca

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 798/​3342
    kcal / kJ
  • 82 g
    węglo- wodanów
  • 39 g
    białka
  • 23 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    798/3342 kcal/kJ, 82 g węglo- wodanów, 39 g białka, 23 g tłuszczu

Składniki (2 porcje)

400 g zielonych szparagów
sól
30 g orzechów nerkowca K-Favourites
2 szalotki
0.5 pęczka bazylii
0.5 cytryny BIO
50 g liści młodego szpinaku
200 g makaronu linguine K-Favourites
2 łyżki oleju czosnkowego K-Favourites
30 ml oliwy z oliwek K-Favourites
40 g startego parmezanu K-Favourites
świeżo mielony pieprz

Cenna rada

  • Danie można też przygotować z makaronem fussili lub farfalle K-Favourites, równie dobrze smakuje także na zimno jako sałatka makaronowa.


Przygotowanie:

    1

Dolną 1/3 część szparagów obrać, a końcówki odkroić. Szparagi gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3 minuty, odcedzić i przepłukać zimną wodą.

    2

Orzechy nerkowca grubo posiekać i uprażyć na teflonowej patelni na kolor złotobrązowy.

    3

Szalotki obrać i pokroić w pióra. Cytrynę opłukać pod gorącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach i wycisnąć sok. Bazylię i szpinak umyć i osączyć.

    4

Makaron linguine ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.

    5

50 g szparagów połączyć z bazylią, kilkoma liśćmi szpinaku, 2/3 orzechów nerkowca, olejem czosnkowym i 20 ml oliwy z oliwek, zmiksować, dodać ser Parmigiano i całość doprawić solą.

    6

Pozostałe szparagi pokroić na kawałki, podsmażyć z szalotkami na pozostałej części oliwy.

    7

Dodać pozostałą część szpinaku i makaron linguine, potem pesto i całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Podawać posypane pozostałymi orzechami nerkowca.