Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Lasagne z kapustą włoską i sosem bolońskim z soczewicy

Lasagne z kapustą włoską i sosem bolońskim z soczewicy

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 62 g
    węglo- wodanów
  • 25 g
    białka
  • 21 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    62 g węglo- wodanów, 25 g białka, 21 g tłuszczu

Składniki (6 porcji)

1 cebula
1 ząbek czosnku
2 marchewki
200 g korzenia selera
60 g pora
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki koncentratu pomidorowego K-Classic
1 łyżka brązowego cukru
200 g soczewicy
500 g passaty pomidorowej K-Classic
1 łyżeczka ziół prowansalskich
500 g kapusty włoskiej
250 g sera ricotta
100 g pesto z pomidorów i rukoli K-Favourites
100 ml mleka 1,5 % tł.
1 łyżka mąki pszennej typ 405 K-Classic
świeżo zmielony pieprz
tarta gałka muszkatołowa
12 płatków makaronu lasagne K-Classic
125 g mozzarelli K-Favourites

Cenna rada

  • Lasagne można dodatkowo doprawić oliwkami i świeżą szałwią.


Przygotowanie:

    1

Obrać cebulę, czosnek, marchewki i seler. Cebulę i czosnek posiekać, marchewkę i seler pokroić w kostkę o boku 0,5 cm. Por oczyścić, przekroić wzdłuż, umyć, osączyć, a następnie pokroić na plasterki o grub. 0,5 cm.

    2

Cebulę, czosnek, marchewki i seler podsmażyć w garnku na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy przez 3-4 minuty, następnie dodać 1 łyżeczkę soli, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier i soczewicę i całość dusić przez ok. 1 minutę. Dodać pasatę, zioła, 200 ml wody oraz por i pod przykryciem na średnim ogniu gotować przez ok. 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

    3

Kapustę włoską umyć, usunąć zwiędłe liście, wyciąć głąb, a liście gotować w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Przelać zimną wodą i osączyć.

    4

Ser ricotta połączyć z pesto, mlekiem oraz mąką i wymieszać na gładką masę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    5

Piekarnik nagrzać do 170°C w funkcji z termoobiegiem (lub 190°C bez termoobiegu).

    6

Formę do zapiekanek (20 x 30 cm) wysmarować resztą oliwy, na spodzie ułożyć 4 płaty lasagne. Nałożyć 1/3 sosu bolońskiego, połowę liści kapusty włoskiej oraz kremu z sera ricotta, przykryć 4 płatami makaronu lasagne. Tak samo ułożyć kolejną warstwę. Na wierzch wyłożyć resztę sosu bolońskiego.

    7

Mozzarellę podzielić na kawałki, posypać nią lasagne i zapiekać w piekarniku na środkowym poziomie przez ok. 30 minut na kolor złotobrązowy.