Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Ciasto czekoladowe z awokado

Ciasto czekoladowe z awokado

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 383/​1600
    kcal / kJ
  • 37 g
    węglo- wodanów
  • 9 g
    białka
  • 23 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    383/1600 kcal/kJ, 37 g węglo- wodanów, 9 g białka, 23 g tłuszczu

Składniki (12 porcji)

Ciasto

150 g czekolady mlecznej
100 g lekko gorzkiej czekolady
1 laska wanilii
2 awokado
3 jaja, klasa M
150 g brązowego cukru
60 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia K-Classic
100 g mąki (typ 405)
odrobina oleju słonecznikowego do natłuszczenia formy

Składniki na warstwę wierzchnią

100 g czekolady mlecznej
100 ok. łuskanych orzechów laskowych

Cenna rada

  • Przed nałożeniem warstwy wierzchniej można posmarować ciasto likierem z orzechów laskowych.


Przygotowanie:

    1

Grubo posiekać 150 g czekolady mlecznej i 100 g lekko gorzkiej, przełożyć do miski i rozpuścić w kąpieli wodnej. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wybrać miąższ.

    2

Awokado przepołowić, pestki usunąć i wybrać miąższ. Przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać wanilię, jaja oraz cukier i wszystko wymieszać. Dodać roztopioną czekoladę i ponownie wymieszać.

    3

Nagrzać piekarnik (z funkcją grzania z góry/z dołu: 185°C/z termoobiegiem: 160°C). Kakao, proszek do pieczenia i mąkę wymieszać, dodać mieszankę z awokado oraz jajek i ponownie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować olejem i przełożyć do niej ciasto. Piec w piekarniku na środkowym poziomie przez ok. 30 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia.

    4

Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni. Schłodzić i grubo posiekać. Przełożyć do miski 100 g czekolady mlecznej i rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie polać ciasto i posypać orzechami laskowymi.