Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Wegetariański
Zdjęcie przepisu Wegetariańskie sushi z awokado w sezamowej tempurze

Wegetariańskie sushi z awokado w sezamowej tempurze

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 403/​1688
    kcal / kJ
  • 52.3 g
    węglo- wodanów
  • 10.2 g
    białka
  • 16 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    403/1688 kcal/kJ, 52.3 g węglo- wodanów, 10.2 g białka, 16 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

125 g ryżu brązowego K-Bio
sól
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka wina ryżowego
0.5 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego
1 jajko
świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka oleju roślinnego
100 g miąższu ananasa
3 liście nori
140 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
2 łyżki sezam K-Bio do dekoracji
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki gari
tłuszcz do smażenia
mata bambusowa

Przygotowanie:

    1

Ryż gotować w 500 ml lekko osolonej wody przez ok. 30 min., następnie wyłożyć do dużej miski i chłodzić przez ok. 10 min. Wymieszać ocet, wino, cukier i 1 szczyptę soli, zalać tym ryż, delikatnie zamieszać i podzielić ryż na 6 porcji. Wymieszać trzepaczką jajko, przyprawić solą i pieprzem i wlać do rozgrzanego oleju, aby się ścięło. Awokado i omlet pokroić na małe kostki. Liście nori przepołowić w poprzek.

    2

Połowę liścia nori położyć na macie bambusowej. Rozłożyć na nim 1 porcję ryżu, zostawiając przy tym małą wolną krawędź, zrobić podłużne zagłębienie w ryżu, umieścić w nim 1/6 ilości pokrojonego awokado i omleta, zwinąć za pomocą maty, powtórzyć ten proces 5 razy i tak powstałe rolki pokroić każdorazowo na 6 kawałków.

    3

Przesiać mąkę, wraz z sezamem i ½ łyżeczki soli szybko rozrobić ją w 200 ml zimnej wody. Za pomocą widelca obtoczyć sushi w cieście i smażyć w gorącym tłuszczu przez ok. 2-3 min. Ciepłe sushi i gari umieścić na talerzach, sos sojowy na miseczce, gotowe do podania.