Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Bulgur: Alternatywa dla ryżu

Bulgur jest bardzo podobny do kaszy kuskus. Oba produkty są wytwarzane z ziarna pszenicy durum. Funkcjonuje również nazwa „pszenica bulgur”, która wskazuje na pochodzenie tego rodzaju kaszy. Bulgur jest bardzo popularny, zwłaszcza w kuchni arabskiej.

Ciekawostki

Szczególne właściwości kaszy bulgur 

Bulgur – szczegółowe informacje

Bulgur to wstępnie ugotowana pszenica, z której po wysuszeniu usuwa się otręby. Jest ona podstawowym produktem spożywczym na Bliskim Wschodzie. Znane dania z kaszy bulgur to tabbouli, libańska lekka sałatka, kisir i pilaw. Różnica w porównaniu z kaszą kuskus polega na sposobie wytwarzania. W procesie produkcji ziarna kuskusu zostają poddane działaniu pary wodnej i wysokiej temperatury. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita i rozdrabniany. Produkcja kaszy bulgur polega na wcześniejszym namoczeniu, gotowaniu i wysuszeniu ziarna pszenicy. W dalszym procesie obróbki następuje usunięcie pozostałości otrąb i miażdżenie. Ponieważ kasza bulgur jest już wstępnie ugotowana, wystarczy ją zalać wrzątkiem.


Pochodzenie

Pochodzenie kaszy bulgur

Bulgur wywodzi się z Bliskiego Wschodu. Produkuje się go z pszenicy, którą zaczęto uprawiać w Mezopotamii przed ponad 12 000 lat. W języku arabskim bulgur oznacza „gotowany”. Pierwotnie pszenica była wykorzystywana tylko do wypieku chleba. Około 4000 lat temu ludzie zaczęli z niej wyrabiać bulgur. 


Sezon

Kiedy jest sezon na kaszę bulgur?

Bulgur jest produktem dostępnym przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie kaszy bulgur

Bulgur – szczegółowe informacje

Bulgur jest wstępnie gotowany w procesie produkcji. Dlatego przed spożyciem wystarczy zalać go gorącą wodą. Kasza bulgur jest popularnym składnikiem sałatek, przyrządzanych na patelni warzyw i zapiekanek. Można ją łączyć z ciecierzycą i soczewicą w daniach przygotowywanych techniką stir-fry (mieszaj i smaż). W zamkniętym opakowaniu bulgur długo zachowuje przydatność do spożycia. Po otwarciu należy go przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu, na przykład w zamkniętej puszce. W optymalnych warunkach bulgur może być przechowywany przez około pół roku.


Składniki

Składniki kaszy bulgur

Kasza bulgur jest wyjątkowo lekkostrawna dzięki szczególnej technologii produkcji Ponieważ przetwarzane jest całe ziarno, zachowane zostają duże ilości witamin, minerałów i błonnika. Bulgur jest sycącym i wartościowym produktem spożywczym.

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 342 kcal

Węglowodany: 76 g

Białko: 12 g

Tłuszcz: 1 g

Witaminy

 

Witamina A: 9 µg

Witamina B1: 0 mg

Witamina B2: 0 mg

Witamina B6: 0,3 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 0 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 35 mg

Żelazo: 2,5 mg

Potas: 410 mg

Magnez: 164 mg

Sód: 17 mg