Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Amarantus: Cudowne ziarno Inków

Amarantus należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego ziarno, przypominające proso, stanowiło podstawę pożywienia Inków, Azteków i Majów. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości amarantusa 

Amarantus – szczegółowe informacje

Nazwa „amarantus” pochodzi z języka greckiego i oznacza „trwające wiecznie”. Ten gatunek zboża jest zaliczany do bardzo zdrowej żywności, ponieważ nie tylko posiada wiele cennych składników, ale są one w nim obecne w dużych ilościach. Amarantus jest bezglutenowy, a więc stanowi pełnowartościowy zamiennik zboża dla osób zmagających się z celiakią (nietolerancją glutenu). Wysoka zawartość żelaza pozwala uzupełnić jego niedobory w organizmie, np. w czasie ciąży. Nie nadaje się jednak dla małych dzieci i niemowląt, ponieważ zawiera substancje ograniczające wchłanianie białek, witamin i mikroelementów.


Pochodzenie

Pochodzenie amarantusa

Amarantus to bardzo stara roślina uprawna, która pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Nasiona amarantusa datowane na prawie 9000 lat zostały znalezione w meksykańskich grobach. Dla Azteków amarantus był podstawowym pożywieniem obok kukurydzy.


Sezon

Kiedy jest sezon na amarantus?

Amarantus zbiera się od września do października. W sklepach jest dostępny przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie amarantusa

Amarantus – szczegółowe informacje

Moczenie ziaren amarantusa w wodzie zmniejsza zawartość garbników, które utrudniają przyswajanie substancji odżywczych przez organizm. Spożywanie dziennej porcji jest nieszkodliwe. Amarantus można jeść w postaci dmuchanego ziarna w musli, przetworzony na mąkę lub po namoczeniu, na przykład z warzywami na patelni. Podobnie jak inne zboża przechowuje się go w suchym, ciemnym miejscu, najlepiej w szczelnym opakowaniu. W idealnych warunkach amarantus zachowuje świeżość przez dwanaście tygodni. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu łatwo ulega jełczeniu. 


Przepisy

Potrawy z amarantusem


Składniki

Składniki amarantusa

Uważa się, ze amarantus ma właściwości krwiotwórcze, hemostatyczne, oczyszczające krew i przeciwzapalne. Dlatego często zaleca się go w postaci naparu ziołowego osobom cierpiącym na anemię. Ten gatunek zboża ma bardzo dużą gęstość składników odżywczych i witalnych, co rekompensuje działanie garbników. Istnieje również barwnik o symbolu E123, który nosi nazwę amarant. Jest to syntetyczny związek azowy o barwie niebiesko-czerwonej wykorzystywany jako barwnik spożywczy. Może on powodować podrażnienia skóry, dlatego powinien być niedostępny dla dzieci. Ponadto tej substancji powinny również unikać osoby, które mają alergię na aspirynę. 

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 370 kcal

Węglowodany: 56,8 g

Białko: 14,6 g

Tłuszcz: 8,8 g

Witaminy

 

Witamina A: 3 µg

Witamina B1: 0,8 mg

Witamina B2: 0,19 mg

Witamina B6: 0,4 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 1,4 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 214 mg

Żelazo: 9 mg

Potas: 484 mg

Magnez: 308 mg

Sód: 25 mg