Nasiona konopi: Wszystko o superżywności
Informacje w skrócie
- Artykuły spożywcze z konopi są dostępne legalnie i nieszkodliwe dla zdrowia.
- Wytwarza się je z innego rodzaju konopi.
- Musli, sałatki, pieczywo: Orzechowy aromat nasion konopi uszlachetnia smak wielu potraw.
- Tutaj poznasz sprawdzone przepisy i dowiesz się, jak samodzielnie zrobić mleko z nasion konopi.
Czy nasiona konopi są zdrowe?
Pod względem koloru drobne ziarna przypominają łuskane orzechy pistacjowe: Są jednak znacznie mniejsze. Łuski nasion konopi są zielonkawe i zawierają dużo błonnika. Można więc stosować niełuskane nasiona, aby nie tracić cennych składników. Co jest w nasionach konopi? Oto przegląd najważniejszych składników odżywczych.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe: Zwłaszcza weganie potrzebują roślinnego źródła kwasów omega 3. Nasiona konopi dostarczają przyswajalne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas gamma-linolenowy.
- Białka: Nasiona konopi zawierają od 20 do 25 procent białka. Jego równie wysoki udział jest w chudym mięsie wołowym. Aminokwasy są niezbędne do wytwarzania własnego białka w organizmie.
- Witaminy: B1, B3, B6 i B9 – te drobne nasiona zawierają cały kompleks witamin z grupy B. Są również bardzo dobrym źródłem witaminy E.
Czy nasiona konopi mają działanie odurzające?
Rośliny konopi uprawiane w celach konsumpcyjnych zawierają bardzo małe ilości tetrahydrokannabinolu (THC). Ta substancja jest jednym z kannabinoidów, które mogą wpływać na psychikę. Jest ona obecna w kwiatach, liściach i łodygach, ale nie w nasionach. Niemniej jednak możliwe jest, że podczas zbioru zetkną się one z innymi częściami rośliny i w ten sposób przyjmą minimalną zawartość THC. Dlatego dzieciom i kobietom w ciąży odradza się spożywanie większych ilości produktów konopnych, a tym samym nasion. Ponieważ THC może również wpływać na działanie zażywanych leków, w razie wątpliwości należy skonsultować z lekarzem wprowadzenie nasion do diety.
Jak smakują konopie?
Nasiona, mąka i mleko z konopi mają orzechowy smak i można je spotkać w przepisach zarówno na dania pikantne, jak i słodkie. Niełuskane są chrupiące. Natomiast nasiona konopi oczyszczone z łusek mają żółtawa barwę, nieco bardziej miękką konsystencję i łagodniejszy smak. Wiele codziennych przepisów można urozmaicić, dodając do nich konopie: Nasiona konopi są idealnym dodatkiem do sałatek i musli, ale równie dobrze komponują się z jogurtem lub koktajlami. Są doskonałym składnikiem past i pesto. Wzbogacają też smak chleba, bułek i pikantnych muffinek.
Bezglutenowa i niskowęglowodanowa: Mąka konopna
Możesz urozmaicić swoją dietę, włączając do niej mąkę konopną. Jest ona idealna do pieczenia. Właściwości mąki konopnej: Jest naturalnie bezglutenowa i dlatego odpowiednia dla osób nietolerujących glutenu. Mąka konopna jest również popularnym składnikiem kuchni niskowęglowodanowej: Drobno zmielone nasiona sprawdzają się w wypiekach, które powinny zawierać mniej węglowodanów.
Nie do pomylenia z CBD: Olej konopny
Olej konopny jest często mylony z olejem CBD. Po pierwsze: Oba produkty nie są odurzające. Różnica między nimi polega na tym, że olej CBD jest wytwarzany z żeńskich kwiatostanów konopi, a olej konopny jest tłoczony na zimno z nasion tej rośliny. Ważne: W żadnym wypadku nie należy nadmiernie podgrzewać tłoczonego na zimno oleju konopnego. Może to spowodować utratę jego składników odżywczych. Olej konopny można dodać do gotowych potraw, sosów sałatkowych lub po prostu go wypić.
Domowe mleko konopne
Coraz więcej osób poszukuje roślinnego zamiennika mleka krowiego. Czy wiesz, że możesz z łatwością samodzielnie zrobić mleko roślinne z nasion konopi? Przepis jest prosty: Potrzebujesz 30 gramów nasion na każde 100 mililitrów wody. Wystarczy szczypta soli i produkt słodzący (zamiast cukru można użyć suszonych daktyli, miodu lub cukru kokosowego), aby przygotować w blenderze mleczny napój. W celu usunięcia grudek przecedź mleko przez sito lub gazę. Mleko konopne można przechowywać w lodówce przez kilka dni.