Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Sushi bowl: Najłatwiejsze sushi

Masz ochotę na sushi – ale w innej wersji? Nie da się ukryć, że obecnie w mediach społecznościowych o tym pysznym daniu naprawdę dużo się mówi: Sushi bowl. Ten szybki w przygotowaniu, bogaty w składniki odżywcze fast food to doskonały wybór na lekki lunch lub kolację.

Na zdjęciu: Sushi z ryżem, kawałkami surowego łososia, kawałkami awokado, plasterkami ogórka, rzodkiewki i wodorostami. Kolejna miseczka znajduje się po lewej stronie zdjęcia, a w niej ryż, kostki tofu, kawałki mango, plasterki czerwonej cebuli, kawałki awokado i plasterki rzodkiewki. Ponadto na zdjęciu: Dwie pary pałeczek i trzy małe miseczki ze szczypiorkiem, wodorostami i sosem sojowym.
© aamulya – stock.adobe.com

Informacje w skrócie

  • Sushi bowl staje się coraz bardziej popularnym daniem, które stanowi mniej skomplikowaną, a równie smaczną alternatywę dla sushi.
  • Tutaj znajdziesz główne składniki do sushi bowl.
  • Dowiesz się także, jak przygotować samodzielnie miseczkę sushi i poznasz wskazówki dotyczące kreatywnych dodatków do sushi. 
Definicja

Czym jest sushi bowl.

Jeśli nie chcesz rezygnować z sushi w domu, ale zwijanie japońskiej potrawy narodowej jest dla Ciebie zbyt skomplikowane, to danie jest właśnie dla Ciebie. Sushi bowl powstają z tych samych składników co sushi, ale podanych w inny sposób. A mianowicie w miseczkach. Głównymi składnikami do sushi bowl są: gotowany ryż do sushi polany octem, świeża surowa ryba, warzywa i liście nori. Całość jest klasycznie doprawiona sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi. 

Ale na Twojej liście zakupów może znaleźć się dużo więcej produktów. Jako składniki można wykorzystać wszystkie potrawy i sosy, które również lubisz w klasycznej wersji tej potrawy. Puść wodze fantazji i przygotuj ryż w sposób, który najbardziej Ci odpowiada. Sushi bowl można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Zdrowie

Główne składniki: Czy sushi bowl to rzeczywiście zdrowe danie? 

Sushi często nazywane jest zdrowym fast foodem. Przyjrzeliśmy się dokładniej poszczególnym składnikom do sushi.

Przepis na ryż do sushi

Ryż do sushi zwykle przygotowuje się z ziaren białego ryżu, do których dodaje się zalewę z octu, cukru i soli. W tradycyjnej kuchni do sushi używa się białych ziaren ryżu. Wada: Po zbiorach są one mielone i oczyszczane, przez co tracą większość witamin, minerałów i błonnika. Dlatego możesz zastąpić biały ryż brązowym. Zaleta: W ten sposób zachowuje się wiele cennych składników odżywczych. Większą zawartość błonnika, uczucie sytości, które trwa dłużej. W porównaniu z ryżem brązowym biały ryż bardziej lekko stawny, ale powoduje też szybszy wzrost i ponowny spadek poziomu cukru we krwi, co może prowadzić do uczucia łaknienia. Każdy rodzaj ryżu ma więc swoje zalety i wady.

Surowa ryba do sushi

Ryby są ważnym źródłem wysokiej jakości białka zwierzęcego, witamin i kwasów tłuszczowych omega-3. Zwłaszcza makrela i łosoś do sushi zawierają dużo witaminy D. Ryby zawierają również jod, składnik odżywczy, który może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Liście nori

Wodorosty nori są bogate w ważne składniki odżywcze. Zawierają one witaminy A, C, E i B 12, cynk oraz pewną ilość jodu. Nie zawierają tłuszczu, są bogate w białko i sycący błonnik, a ponadto podobno mogą nawet obniżać poziom cholesterolu we krwi. Czy istnieje zatem jakieś „ale”? Tak, ilość spożywana podczas jedzenia sushi jest zbyt mała, aby mogła mieć realnie jakikolwiek pozytywny wpływ na nasz organizm. 

Sos sojowy

Sos sojowy wytwarzany w tradycyjny sposób zawiera cenne aminokwasy i białko, ale ma niewiele kalorii i nie zawiera tłuszczu. Jednak cenne substancje spożywane w tak niewielkich ilościach nie mają prawie żadnego wpływu na zdrowie. Z drugiej strony nie zaleca się spożywania większej ilości sosu. Średnia zawartość soli w sosie sojowym wynosi trzynaście procent. Nie jest to wartość bez znaczenia. Podczas zakupów warto zapoznać się z listą składników: Staraj się unikać produktów zawierających zbyt wiele wzmacniaczy smaku, a także konserwantów i barwników. 

W zależności od składników i sosów, których użyjesz do sushi bowl, może to być prawdziwa bomba odżywcza. Jako alternatywę dla białego lub brązowego ryżu warto wypróbować quinoa, bulgur lub amarantus.


Przygotowanie

Proste przygotowanie bez przepisu

Trzy miseczki z różną zawartością, w tym tuńczyk, krewetki, awokado, ogórek, czerwona cebula, rzodkiewka, wodorosty. Na stole: szara ściereczka do naczyń, miseczki z ziarnami sezamu, kimchi i wodorostami.
© sveta_zarzamora – stock.adobe.com Dokładnie tak, jak lubisz: Na Twoje sushi bowl nałóż wybraną rybę i warzywa.

Dekorując nasza potrawę, poza ryżem, rybą, liśćmi nori i sosem sojowym, można pozwolić sobie na odrobinę kreatywności. Najlepsze w tym jest to, że właściwie nie potrzebujesz przepisu na sushi bowl. Nie ma nic prostszego. Wystarczy dodać do głównych składników warzywa, owoce i inne produkty, które lubisz. Pokrój wszystkie składniki na kawałki i ułóż je w misce. Dodaj sosy lub zioła, aby uzyskać odpowiedni smak i aromat. Oto kilka dobrych pomysłów na sushi bowl – miseczkę pełną kolorów.

Pomysł na dodatki do Twojej miseczki sushi.

  • Warzywa: Awokado, młode strąki soi, ogórek, marchew, cebula dymka, rzodkiewka, sałata.
  • Ryba: Łosoś, tuńczyk, węgorz słodkowodny, makrela, krewetki i mięso kraba. 
  • Sosy: Sos sojowy, tajski sos Sriracha, serek śmietankowy, majonez.
  • Owoce: Mango, truskawki, kiwi
  • Dodatki: Ziarna sezamu, imbir, świeży sok z limonki, pasta wasabi, kolendra, tofu, omlet. 

Sushi Bowl może być spożywane także przez osoby stosujące dietę wegańską lub wegetariańską. Oprócz ryb nie używa się prawie żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. A i te można po prostu pominąć lub wymienić. Na przykład na tofu.

O czym należy pamiętać, przygotowując surowe ryby do sushi?

Spożywanie surowych ryb zawsze niesie ze sobą ryzyko skażenia różnymi patogenami, takimi jak bakterie i pasożyty. Dlatego należy wybierać świeże ryb wysokiej jakości, pochodzące od renomowanych dostawców lub handlowców. Kobiety w ciąży, niemowlęta i dzieci do piątego roku życia, osoby starsze oraz osoby z osłabionym układem odpornościowym powinny unikać spożywania surowych ryb. Jeśli masz jakieś obawy, najpierw ugotuj lub usmaż rybę. Rybę można jeść w jednym kawałku, pokrojoną na małe kawałki lub w postaci tatara.