Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Tapioka nowym trendem kulinarnym: bezglutenowa, uniwersalna, pyszna

Bubble Tea – wielu pewnie jeszcze pamięta ten napój, który pojawił się około 2010 r. i szybko stał się bardzo modny, a następnie równie szybko zniknął z rynku. Teraz te małe, galaretowate bąbelki, zwane również perłami tapioki, świętują swój wielki powrót. Co w sobie kryją? I: Co tapioka ma jeszcze do zaoferowania?

Białe perełki tapioki w drewnianej miseczce.
© FomaA – stock.adobe.com

Informacje w skrócie

  • Tapioka jest wyjątkowym rodzajem skrobi, która jest otrzymywana z korzenia manioku.
  • Stosuje się ją jako zamiennik pszenicy, ponieważ jest produktem bezglutenowym.
  • Tutaj dowiesz się, jakie dania możesz przygotować z tapioki. 
Definicja

Czym jest tapioka?

W Ameryce Południowej tapioka jest jednym z podstawowych produktów spożywczych. Otrzymuje się ją ze skrobi tzw. korzenia manioku. Surowa tapioka jest trująca. Zatem, aby nadać jej właściwości jadalne, poddaje się ją licznym skomplikowanym procesom: korzenie są obierane, ścierane na tarce, moczone, ugniatane, a następnie prażone w piecu. W efekcie powstaje mąka z manioku i, jako produkt uboczny, tapioka – czysta skrobia. 


Wartości odżywcze

Jakie składniki odżywcze zawiera?

Skrobia sprzedawana w formie granulek lub płatków jest bardzo bogata w węglowodany i dlatego też nie jest to produkt light. 100 gramów zawiera prawie 89 gramów węglowodanów i około 350 kalorii. Z drugiej jednak strony mąka z tapioki ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Szczególnie dla osób, które nie tolerują glutenu lub są alergikami, ten bezglutenowy produkt może stanowić ciekawą alternatywę. Dzięki temu mąka ta może zastąpić w kuchni pszenicę, żyto i ryż, stanowiąc alternatywę dla przepisów bezglutenowych, a tym samym urozmaicając menu. 


Zastosowanie

Co można ugotować z tapioki?

Pokrojone korzenie tapioki na drewnianej desce
© CWP LLC/Stocksy – stock.adobe.com Mąka z tapioki jest wytwarzana z korzenia manioku. Ponieważ skrobia z tapioki ma bardzo delikatną konsystencję, przygotowana z niej mąka jest doskonałym zagęstnikiem.

Bezglutenowa i uniwersalna: Ponieważ skrobia z tapioki ma bardzo delikatną konsystencję podobną do mąki pszennej lub cukru pudru, mąka z tapioki jest doskonała jako zagęstnik do sosów, do konserwowania dżemów lub jako zamiennik innych mąk, na przykład w piekarnictwie. Mąka z tapioki jest bezsmakowa, można ją więc wykorzystać w kuchni na bardzo wiele sposobów, np. jako składnik bułek, ciast, deserów, herbatników, chipsów i tortilli. 

Wielu wybitnych szefów kuchni używa również tapioki w postaci perełek. Aby urozmaić dania dla prawdziwych smakoszy, wykorzystują efekt zaskoczenia, jaki wywołuje pęknięcie perełki tapioki, podobnie jak w przypadku bubble tea. Dodatkowo perełki tapioki są również bardzo atrakcyjne wizualnie: Gotowane w wodzie stają się przezroczyste, przez co przypominają nieco kawior. 


Przepisy

Z tapioki możesz przygotować następujące dania

Budyń z tapioki

W Ameryce i Wielkiej Brytanii budyń z tapioki cieszy się popularnością już od kilku lat. Bezglutenowe perełki tapioki łączy się z mlekiem kokosowym (około 70 gramów perełek tapioki na 250 mililitrową puszkę mleka kokosowego), co sprawia, że budyń ma wyjątkowo kremową konsystencję. Do przygotowania potrzebujesz jednej puszki kremowego mleka kokosowego. Uwaga: Nie potrząsaj! W garnku wymieszaj wodę kokosową (bez stałej masy z dna puszki) z 250 mililitrami pełnego mleka i podgrzej. Zawartość doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając, aż kuleczki staną się przezroczyste. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, dodaj więcej masy kokosowej z puszki. Na koniec dopraw budyń cukrem i odrobiną wanilii. Przełóż masę do małych miseczek i pozostaw do ostygnięcia.

Naleśnik z tapioki

W Brazylii z mąki z tapioki smaży się naleśniki, które następnie wypełnia się na przykład wołowiną i sałatą lub fasolą i kurczakiem. W tym celu skrobię z tapioki przesiewa się równomiernie bezpośrednio na rozgrzaną patelnię, aż dno patelni zostanie pokryte. Już po kilku sekundach bezglutenowa mąka z tapioki zaczyna łączyć się w placek. Wystarczy go odwrócić, posmarować lekko masłem i posolić lub w wersji na słodko – posłodzić. Smakuje doskonale, a przy tym bardzo szybko daje uczucie sytości.

 

Chciałbyś uzyskać więcej informacji na temat odżywiania i aktualnych trendów kulinarnych? Zapisz się do newslettera Kaufland