Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Brukselka: minikapustka

Chyba na temat żadnego innego warzywa nie ma tak sprzecznych opinii. O czym mało jednak kto wie: Brukselka jest jednym z najzdrowszych warzyw i można ją stosować w wielu różnych potrawach. W tym artykule podpowiemy, o czym należy pamiętać podczas przygotowywania minikapustek i z czym brukselka najlepiej smakuje .

Ciekawostki

Szczególne właściwości brukselki 

Świeża brukselka – szczegółowe informacje

Brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera), zwana również kapustą brukselską jest wszechstronnym warzywem. Brukselka dobrze komponuje się z zupami jarzynowymi, czerwonym lub białym mięsem, a także doskonale pasuje do sałatek lekko ugotowana na parze. Pędy brukselki mają postać pędów bocznych w formie kwiatków na łodydze, która osiąga wysokość do jednego metra. Bezpośrednie pokrewieństwo z innymi odmianami kapusty jest wyraźnie wyczuwalne w brukselce. Brukselka, która została przemrożona na świeżym powietrzu, charakteryzuje się delikatnym smakiem i lekko kremową konsystencją.


Pochodzenie

Skąd pochodzi brukselka?

Brukselka została wyhodowana z innych odmian kapusty. Belgowie podjęli pierwsze próby hodowli z dzikiej kapusty około 1785 roku. Następnie brukselka stopniowo rozprzestrzeniła się w Europie i Ameryce Północnej. 


Sezon

Kiedy jest sezon na brukselkę?

Sezon na świeżą brukselkę trwa od września do stycznia. Niemniej jednak jest ona dostępna do wiosny.

Nasza oferta świeżych warzyw

Oferta ważna od 11.04.2024 do 17.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać brukselkę i jak ją przechowywać?

Świeża brukselka – szczegółowe informacje

Brukselki najlepiej smakują delikatnie podsmażone na maśle z odrobiną gałki muszkatołowej. Mają one wtedy najlepszy smak i nie są zbyt miękkie. Brukselka idealnie komponuje się z fasolą, marchewką oraz kalarepą na półmisku warzyw. Warzywo to jest również chętnie spożywane w połączeniu z drobiem, mięsem i dziczyzną. W kuchni wegetariańskiej brukselki dobrze komponują się z makaronami i sałatkami. Brukselkę można również zapiekać. W Belgii, kraju pochodzenia, delikatne różyczki są często gotowane razem z obranymi kasztanami. Brukselkę należy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, najlepiej w komorze na warzywa w lodówce. W ten sposób zachowają swoje właściwości przez tydzień.



Składniki

Składniki brukselki

Nie sposób wyobrazić sobie kuchni bez brukselki jako dodatku do warzyw, w sałatkach i z makaronem. Podobnie jak inne kapusty, zawiera liczne witaminy, zwłaszcza A, C i B2. Składniki mineralne, takie jak fosfor i potas, a także niska zawartość tłuszczu i duża ilość błonnika również zapewniają wysoką wartość zdrowotną. Zawarte w nim glukozynolany to związki siarki o działaniu przeciwbakteryjnym, zwalczające infekcje i stany zapalne.

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 44 kcal

Węglowodany: 3,29 g

Białko: 4,45 g

Tłuszcze: 0,34 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,13 mg

Witamina B2: 0,13 mg

Witamina B6: 0,35 mg

Witamina C: 112 mg

Witamina E: 0,56 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 35 mg

Żelazo: 0,92 mg

Potas: 471 mg

Magnez: 22 mg

Sód: 9 mg