Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Szałwia: drobne liście, silne działanie

Chyba każdy dobrze zna charakterystyczny zapach szałwii. Szałwia ma niezwykle długą tradycję, zwłaszcza jako zioło lecznicze. Jest również często i chętnie stosowana w kuchni. Szałwia występuje najczęściej w ciepłych, środkowoeuropejskich regionach.

Ciekawostki

Szczególne właściwości szałwii

Świeża szałwia – szczegółowe informacje

Szałwia należy do rodziny jasnotowatych i rośnie jako wiecznie zielony krzew o wysokości od 50 do 90 centymetrów. Liście są wąskie i lekko pokryte włoskami. Na całym świecie rośnie od 850 do 900 różnych gatunków szałwii. To sprawia, że szałwia jest jednym z najbogatszych gatunkowo rodzajów roślin okrytonasiennych. Szałwia pospolita była używana jako roślina lecznicza od czasów starożytnych. Skuteczne są olejki eteryczne i garbniki. Pozostałe gatunki szałwii służą jedynie jako rośliny ozdobne.


Pochodzenie

Skąd pochodzi szałwia?

Wzmianki o szałwii pojawiały się już w starożytności i była ona znana jako przyprawa i roślina lecznicza. Pochodzi ona z rejonu Morza Śródziemnego, a do Europy została wprowadzona w VIII wieku przez mnichów, początkowo uprawiana była w przyklasztornych ogrodach. Szałwia jest szczególnie rozpowszechniona w Dalmacji, Albanii i Macedonii. Istnieją setki odmian, które występują na całym świecie.


Sezon

Kiedy jest sezon na szałwię?

Szałwia pospolita nie jest mrozoodporna i dlatego rzadko rośnie poza ogrodami. Różne podgatunki, takie jak szałwia łąkowa, są nadal wciąż bardzo wytrzymałe i rosną na prawie każdej glebie. Szałwia kwitnie od maja do lipca.

Nasza oferta świeżych warzyw

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie szałwii

Świeża szałwia – szczegółowe informacje

Szałwia jest ważnym składnikiem, zwłaszcza w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Dobrze znanym przykładem jest saltimbocca: Eskalopki cielęce, smażone z szynką dojrzewającą i świeżą szałwią oraz deglasowane białym winem. Moc przyprawowa szałwii jest bardzo silna, dlatego należy jej używać ostrożnie. Nie każdy też docenia jego ściągające właściwości i gorzki smak. Ma jednak korzystny wpływ na trawienie, dlatego dobrze komponuje się z tłustymi potrawami. Szczególnie dobrze komponuje się z dziczyzną, drobiem oraz serami.

Najlepszym sposobem na przechowywanie szałwii jest jej suszenie.

Może być ona również stosowana w postaci herbaty. Świeże liście można przechowywać w woreczku spożywczym w komorze na warzywa w lodówce w temperaturze czterech stopni do dwóch tygodni. Inną opcją jest przechowywanie świeżych liści lub pędów w wilgotnym ręczniku kuchennym w lodówce. Można też po prostu włożyć świeży pęd do szklanki wody.



Składniki

Składniki szałwii

Łacińska nazwa szałwii to salvia. Słowo to pochodzi od łacińskiego słowa salvare czyli leczyć lub salvus – czyli być zdrowym. Szałwia ma działanie przeciwzapalne i antyperspiracyjne. Liście stosuje się jako napar w chorobach gardła i błony śluzowej gardła. Mówi się, że na przykład płukanie gardła herbatą z szałwii usuwa znaczną część bakterii znajdujących się w gardle. Szałwia ma również właściwości antyoksydacyjne i antybakteryjne. Substancjami czynnymi zawartymi w liściach szałwii są olejki eteryczne, garbniki, substancje gorzkie i flawonoidy. 

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 119 kcal

Węglowodany: 15,6 g

Białko: 3,9 g

Tłuszcze: 4,6 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,11 mg

Witamina B2: 0,06 mg

Witamina B6: 0 mg

Witamina C: 2 mg

Witamina E: 0 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 600 mg

Żelazo: 4,7 mg

Potas: 390 mg

Magnez: 160 mg

Sód: 4 mg