Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Pistacje: królewski smak

Królowa Saba musiała bardzo lubić pistacje, ponieważ podobno ogłosiła, że są one królewską przekąską i zakazała ich spożywania przez zwykłych ludzi. Pistacje są owocami drzew o tej samej nazwie.

Ciekawostki

Szczególne właściwości pistacji 

Pistacje – szczegółowe informacje

Orzeszki pistacjowe mają smak nieco słodki, podobny do migdałów, ale także pikantny. W sprzedaży są dostępne zarówno w łupinach, jak i bez. Chętnie kupowane są też warianty prażone i solone. W surowej postaci pistacje można wykorzystywać do pieczenia lub jako dodatek do lodów i kiełbasy. Warto wiedzieć: Drzewo pistacjowe występuję w odmianie męskiej i żeńskiej i tylko ta druga wydaje owoce.


Pochodzenie

Pochodzenie pistacji

Pierwotnie pistacje pochodziły z Iranu i Afganistanu. Tam uprawiane były już w II wieku przed naszą erą. Dziś głównym producentem pistacji jest Iran. Drugim co do wielkości producentem jest Kalifornia, a zaraz potem Turcja. Tereny upraw w Europie znajdują się poza tym w Grecji, we Włoszech i w Hiszpanii.


Sezon

Kiedy jest sezon na pistacje?

Pistacje można kupić przez cały rok. Są one jednak zbierane wczesną jesienią. 


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie pistacji

Pistacje – szczegółowe informacje

Przed zjedzeniem należy wyjąć orzech z łupiny. Orzechy są zwykle prażone i solone. Jako dodatek pistacje można znaleźć również w pralinach, wypiekach z ciasta francuskiego, lodach i kiełbasie. Pistacje mogą służyć do wytwarzania marcepanu, a także - otoczone nugatem - jako nadzienie do słynnych „Mozartkugeln”. Stanowią popularny dodatek również w daniach na słodko z kuchni orientalnej, na przykład w baklawie. Pistacje należy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Obrane pistacje można również przechowywać w lodówce. 



Składniki

Składniki pistacji

Pistacje są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, przez co mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu. Badania wykazały, że ich spożywanie może pomóc w odchudzaniu, ponieważ zawierają one zdrowe tłuszcze. Dzięki zawartości 130 miligramów wapnia wzmacniają kości i zęby. Kto ma stresujący tryb życia, powinien jeść pistacje, ponieważ dostarczają one witaminę B, trypofan i magnez. Według naukowców z Toronto zjadanie garści pistacji dziennie zapobiega również wzrostowi poziomu cukru we krwi. W efekcie człowiek nie odczuwa tak szybko ponownie głodu i je mniej.

Wartość odżywcza
 

kcal: 594 kcal

Węglowodany: 11,6 g

Białko: 20,8 g

Tłuszcze: 51,6 g

Witaminy

 

Witamina A: 25 µg

Witamina B1: 0,69 mg

Witamina B2: 0,2 mg

Witamina B6: 0,25 mg

Witamina C: 7 mg

Witamina E: 5,2 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 130 mg

Żelazo: 7,3 mg

Potas: 1020 mg

Magnez: 160 mg

Sód: 6 mg