Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Podpłomyki z truskawkami

Podpłomyki z truskawkami

długo (powyżej 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 246/​1030
    kcal / kJ
  • 32 g
    węglo- wodanów
  • 8 g
    białka
  • 9 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    246/1030 kcal/kJ, 32 g węglo- wodanów, 8 g białka, 9 g tłuszczu

Składniki (8 kawałków)

250 g mąki + ok. 2 łyżki do podsypania stolnicy
0.5 łyżeczki soli
255 g cukru wanilinowego K-Classic
170 ml wody mineralnej K-Classic
250 g truskawek
1 łyżka gęstego soku z agawy
kilka płatków mięty
200 g twarogu
miąższ z 1 laski wanilii
sok z 1 cytryny
150 ml śmietany
1 szczypta mielonej kurkumy
1 łyżka posiekanych pistacji

Przygotowanie:

    1

Mąkę, sól, 1 łyżeczkę cukru i wodę mineralną zagnieść na gładkie ciasto. Masę rozwałkować w kształt prostokąta i położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    2

Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w cienkie plasterki, a następnie zamarynować w soku z agawy z dodatkiem listków mięty.

    3

Połączyć twaróg, cukier, miąższ wanilii, 2 łyżki cukru waniliowego i sok z cytryny. Składniki dokładnie wymieszać na gładki krem i posmarować nim ciasto. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 220ºC przez 8–10 minut na kolor złotobrązowy.

    4

Śmietanę ubić na sztywno z pozostałym cukrem waniliowym i kurkumą. Truskawki rozłożyć na cieście w kształt wachlarza, przyozdobić śmietaną, posypać pistacjami. Z wierzchu udekorować listkami mięty.