Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Owocowe biszkopty czekoladowo-pistacjowe

Owocowe biszkopty czekoladowo-pistacjowe

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 65/​270
    kcal / kJ
  • 7.3 g
    węglo- wodanów
  • 1.3 g
    białka
  • 3.3 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    65/270 kcal/kJ, 7.3 g węglo- wodanów, 1.3 g białka, 3.3 g tłuszczu

Składniki (50 kawałków)

4 żółtka
100 g brązowego cukru trzcinowego
1 szczypta sól
50 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka odtłuszczonego kakao w proszku
0.5 łyżeczka proszku do pieczenia K-Classic
150 g jasnej i ciemnej polewy do ciast
1 /2 łyżki siekanych pistacji
1 kubek śmietany (= 200 ml)
1 opakowanie cukru wanilinowego K-Classic
Suszone żurawiny

Cenna rada

  • Możecie zemleć pistacje z łyżką zaprawy malinowej.


Przygotowanie:

    1

Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić z 60 g cukru i solą na sztywną pianę. Żółtka ubijać z pozostałym cukrem przez ok. 5 minut. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodawać do masy żółtkowej na przemian z pianą z białek. Rozłożyć ciasto biszkoptowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 °C (Gaz: stopień 3, termo obieg 160 °C) ok. 15 minut i schłodzić na kratce kuchennej.

    2

Polewy do ciast stopić zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Okrągłą wykrawarką do placuszków (Ø 4 cm) wyciąć ok. 50 krążków z ciasta biszkoptowego i posmarować po 25 szt. jasną, pozostałe ciemną polewą do ciast. 1 łyżkę pistacji zemleć na drobno z łyżką wody. Śmietanę z cukrem wanilinowym ubić na sztywno i dodać do tego mus pistacjowy.

    3

Na podkładach biszkoptowych układać odrobinę śmietany pistacjowej , udekorować żurawiną, posypać pozostałymi pistacjami i serwować.