Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Migdały: smaczne i uniwersalne

Migdały należą do rodziny różowatych. Są uprawiane przez ludzi od około 4000 lat, dziś uprawia się je głównie w Kalifornii, a także w Pakistanie, Iranie i w basenie Morza Śródziemnego. Rozróżnia się migdały słodkie i gorzkie.

Ciekawostki

Szczególne właściwości migdałów 

Migdały – szczegółowe informacje

Słodkie migały mają szorstką skórkę w kolorze cynamonu i to właśnie te migdały są najbardziej popularne. Można je zjadać na surowo, ale także używać do sporządzania likierów, marcepanu lub jako składnik potraw mącznych. Gorzkie migdały nie nadają się do spożycia na surowo, ponieważ zawierają glikozyd wytwarzający cyjanowodór.  Czy wiedzieliście, że migdały w sensie botanicznym nie są orzechami, lecz tak zwanymi pestkowcami?

Składniki migdałów

Migdały zawierają dużo oleju migdałowego, ale także śladowe ilości cukru i witamin takich jak witamina A i witamina E. Zawierają także wiele składników mineralnych. W 100 gramach znajduje się 252 miligramów wapnia, 170 miligramów magnezu i aż 835 miligramów potasu. 


Pochodzenie

Pochodzenie migdałów

Drzewo migdałowe jest uprawiane od około 4000 lat. Obszar uprawy migdałowca znajduje się głównie w Kalifornii, basenie Morza Śródziemnego, Iranie oraz Pakistanie i Chinach. W niektórych niemieckich regionach uprawy winorośli dojrzewają migdały, które prawdopodobnie zostały sprowadzone przez Rzymian razem z winem.


Sezon

Kiedy jest sezon na migdały?

Migdały zbierane są od sierpnia do początku października. Jednak owoce są dostępne przez cały rok. 

Nasze oferty na podstawowe produkty żywnościowe

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie migdałów

Migdały – szczegółowe informacje

Słodkie migdały są spożywane głównie na surowo, ale także wykorzystywane do wypiekóworaz przy produkcji marcepanu i likieru. Przed spożyciem migdały można wyparzyć w gorącej wodzie, przez co łatwo będzie zdjąć gorzkawą skórkę. Wysuszone migdały można zmielić na mąkę lub zetrzeć, posiekać lub dowolnie rozdrobnić. W takiej postaci nadają się do dekorowania lub wypieków. Na jarmarkach słodkie migdały są często sprzedawane w skarmelizowanym cukrze jako „prażone migdały”. Migdały należy przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.



Składniki

Składniki migdałów

Migdały dostarczają ważnych witamin i składników mineralnych. Poza tym zawierają zdrowe tłuszcze, białko i błonnik. Chronią serce, układ mięśniowy i system nerwowy. Przeciwutleniacze zawarte w migdałach neutralizują wolne rodniki. Badania wykazują, że migdały mogą również obniżyć poziom cholesterolu. Mają także dużą zawartość kwasów foliowych, które są szczególnie ważne dla kobiet w ciąży.

Wartość odżywcza
 

kcal: 583 kcal

Węglowodany: 5,4 g

Białko: 18,7 g

Tłuszcze: 54,1 g

Witaminy

 

Witamina A: 23 µg

Witamina B1: 0,22 mg

Witamina B2: 0,6 mg

Witamina B6: 0,16 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 25,2 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 252 mg

Żelazo: 4,1 mg

Potas: 835 mg

Magnez: 170 mg

Sód: 20 mg