Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Twarożek: pyszny z owocami lub ziołami

Twarożek jest bardzo zdrowy, bogaty w wysokiej jakości białko i ważne minerały, a także jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny. Twarożek to biały ser, czyli ser bez leżakowania. Można go łączyć z daniami na słodko i na słono.

Ciekawostki

Proces powstawania twarożku

Świeży twarożek – szczegółowe informacje

Twarożek jest wytwarzany z białek mleka i charakteryzuje się lekko kwaśnym smakiem. Ma konsystencję od półstałej do gładkiej, w zależności od zawartości tłuszczu. Produkcja odbywa się z wykorzystaniem nowoczesnych technologii mleczarskich. Mleko jest odtłuszczone i pasteryzowane.

Za pomocą bakterii kwaśnego mleka i podpuszczki można zagęścić mleko. Dzięki wirowaniu można oddzielić serwatkę od świeżej masy serowej, uzyskując miękki i kruchy twarożek. Aby twarożek osiągnął odpowiedni poziom zawartości tłuszczu, wzbogaca się go śmietaną. Następnie twarożek jest mieszany, aby nadać mu kremową konsystencję. Zazwyczaj w twarożku niskotłuszczowym udział płynu jest wysoki, a udział suchej masy niski. Zawartość tłuszczu jest więc bardzo niska. Z drugiej strony zawiera on dużo białka mleka.

W sprzedaży rozróżnia się poniższe poziomy zawartości tłuszczu:

  • Ser chudy z mniej niż 10 procentami tłuszczu
  • Ser częściowo odtłuszczony z tłuszczem na poziomie 10 procent
  • Ser półtłusty z tłuszczem na poziomie 20 procent
  • Ser pośredni między serem tłustym a półtłustym z tłuszczem na poziomie 30 procent
  • Ser tłusty z tłuszczem na poziomie 40 procent

Pochodzenie

Skąd pochodzi twarożek?

Nie zostało ustalone, skąd pochodzi twarożek. Jednak wzmianki o nim pojawiają się już od XIV wieku.


Sezon

Kiedy jest sezon na twarożek?

Nie ma specjalnego sezonu na twarożek. Produktem można się cieszyć przez cały rok

Nasza oferta serów i nabiału

Oferta ważna od 25.04.2024 do 30.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać twarożek i jak ją przechowywać?

Świeży twarożek – szczegółowe informacje

Ponieważ twarożek jest produktem świeżym, zaleca się spożywanie go na świeżo. Twarożek stosowany jest jako dodatek do różnych potraw, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczególnie popularne są potrawy z twarożku, połączone ze śmietaną, cukrem, sokiem z cytryny, wanilią, cynamonem, białkiem, żółtkami lub owocami. Do znanych potraw należą:
 

  • Twarożek z czosnkiem
  • Twarożek ziołowy
  • Suflet twarogowy
  • Tsatsiki
  • Ziemniaki z twarożkiem


Do potraw z twarożkiem pasują różne przyprawy, takie jak papryka, sól, czosnek, zioła, a także cebula, pomidory lub boczek. Ponadto, twarożek jest głównym składnikiem sernika.

Sposób przechowywania twarożku

Aby twarożek jak najdłużej zachował świeżość, należy go przechowywać pod przykryciem w lodówce. Należy go przechowywać zgodnie z datą przydatności do spożycia podaną na opakowaniu. Twarożek można także zamrozić na maksymalnie trzy miesiące.


Przepisy

Dania z twarożkiem


Składniki

Składniki twarożku

Twarożek jest uważany za zdrowy składnik diety. Działa korzystnie na układ trawienny. Poza tym dostarcza ważnego białka, ponieważ aminokwasy w nim zawarte bez problemu przekształcają się w białko własne organizmu. Twarożek zawiera ważne minerały, takie jak wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas i sód. Zawiera również różne witaminy, takie jak witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina B6 i witamina C.

Wartość odżywcza
 

kcal: 160 kcal

Węglowodany: 2,6 g

Białko: 11,1 g

Tłuszcze: 11,4 g

Witaminy

 

Witamina A: 99 µg

Witamina B1: 0,03 mg

Witamina B2: 0,24 mg

Witamina B6: 0,08 mg

Witamina C: 1 mg

Witamina E: 0,3 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 95 mg

Żelazo: 0,3 mg

Potas: 82 mg

Magnez: 10 mg

Sód: 34 mg