Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Orzech laskowy: twarda łupina, smaczny środek

Orzech laskowy to "prawdziwy" orzech, ponieważ w sensie botanicznym za orzechy uważa się tylko te owoce łupinowe, których nasiona są zamknięte w zdrewniałej owocni. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości orzechów laskowych 

Orzechy laskowe – szczegółowe informacje

Orzech laskowy rośnie na krzewie, a jego głównym obszarem uprawy są kraje śródziemnomorskie o wilgotnym i ciepłym klimacie. Podobnie jak wiele innych orzechów, orzechy laskowe są bardzo bogate w tłuszcz; jeśli zjesz około 100 gramów orzechów laskowych, spożyjesz 650 kilokalorii, czyli pełny posiłek. Środek owocu orzecha laskowego jest osłonięty bardzo twardą łupiną, którą trzeba rozłupać, aby orzech mógł zostać zjedzony.

Twarda łupina, zdrowy środek

Pomimo tego, że jest bardzo bogaty w tłuszcz, orzech laskowy jest uważany za zdrowy. Wynika to z faktu, że około 60 procent zawartych w nim tłuszczów to dobre nienasycone kwasy tłuszczowe. Inne składniki to witamina A, różne witaminy z grupy B, składniki mineralne, takie jak żelazo, potas, wapń, magnez i fosfor, niacyna oraz witamina C. Spożywanie orzechów laskowych dostarcza organizmowi również błonnika i wtórnych substancji roślinnych, takich jak fitosterole (ważne biochemiczne substancje naturalne), które są korzystne dla dobrego trawienia.


Pochodzenie

Skąd pochodzą orzechy laskowe?

Orzech laskowy jest owocem leszczyny pospolitej i należy do rodziny brzozowatych. Krzew leszczyny, który dorasta do około 5 metrów wysokości, pochodzi głównie z Europy i Azji Mniejszej. Orzech laskowy od tysięcy lat znajduje zastosowanie jako środek spożywczy, ale czasami olejki z tego orzecha wykorzystuje się również w kosmetykach. Duża część importowanych orzechów laskowych pochodzi z leszczyny południowej, uprawianej głównie w Turcji ze względu na jej wrażliwość na zimno. Mniejsza część importu orzechów laskowych pochodzi z Hiszpanii, Włoch i Grecji. 


Sezon

Kiedy jest sezon na orzechy laskowe?

Zbiór orzechów laskowych przypada na okres od września do października.

Nasze oferty na podstawowe produkty żywnościowe

Oferta ważna od 25.04.2024 do 30.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie orzechów laskowych

Orzechy laskowe – szczegółowe informacje

W kuchni orzechy laskowe są bardzo chętnie wykorzystywane przy pieczeniu ciast i ciasteczek. Jednak rozłupane i posiekane orzechy laskowe nadają się również doskonale jako dodatek do dressingów do sałatek lub do wzbogacania dań rybnych. Istnieje też wiele rodzajów lodów lub past kanapkowych, które zawierają orzechy laskowe.

W okresie świąt Bożego Narodzenia orzechy laskowe są niezbędne do produkcji pierników, pierniczków lub makaroników. Są też popularną przekąską samą w sobie, smakują równie dobrze prażone i solone, jak i w mieszance orzechów.

Przechowywanie orzechów laskowych

Przechowywane w ciemnym i suchym miejscu orzechy laskowe mogą być przechowywane do pół roku, a zamrożone do roku. Orzechy w łupinach najlepiej przechowywać na sucho w torbie z otworami, w której powietrze może dobrze cyrkulować. Gdy tylko zbierze się wilgoć, sprzyja to rozwojowi pleśni.



Składniki

Składniki orzechów laskowych

Orzechy laskowe wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Liście krzewu leszczyny mogą być używane do produkcji kosmetyków i środków leczniczych, podobnie jak liście oczaru. Zwykle jest to substrat o działaniu ściągającym, stosowany na przykład przy zapaleniu żył i żylakach. Składniki olejków wzmacniają również układ sercowo-naczyniowy i mogą pomóc w walce z anemią. Orzechy laskowe są również skuteczne w leczeniu chorób dróg moczowych, biegunek, wzdęć i skurczów mięśni. 

Wartość odżywcza
 

kcal: 644 kcal

Węglowodany: 10,5 g

Białko: 12 g

Tłuszcze: 61,6 g

Witaminy

 

Witamina A: 5 µg

Witamina B1: 0,4 mg

Witamina B2: 0,2 mg

Witamina B6: 0,31 mg

Witamina C: 3 mg

Witamina E: 26,6 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 225 mg

Żelazo: 3,8 mg

Potas: 630 mg

Magnez: 150 mg

Sód: 2 mg