Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Tarta jabłkowa na spodzie z musli

Tarta jabłkowa na spodzie z musli

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 1460.8/​6121
    kcal / kJ
  • 166.6 g
    węglo- wodanów
  • 15.3 g
    białka
  • 81.3 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    1460.8/6121 kcal/kJ, 166.6 g węglo- wodanów, 15.3 g białka, 81.3 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

25 dag musli z pełnego ziarna pszenicy
10 dag zmielonych orzechów laskowych K-Classic
5 dag mąki pszennej typ 405 K-Classic
20 dag sól
10 dag brązowego cukru trzcinowego
3 żółtka
sól

na nadzienie:

1 kg kwaskowatych jabłek
10 dag rodzynek
5 dag sól
20 dag brązowego cukru
1 kieliszek rumu
sok z cytryny
mielony cynamon;

do dekoracji:

bita śmietana K-Classic
orzechy włoskie K-Classic
oraz tłuszcz i tarta bułka do formy

Przygotowanie:

    1

Musli rozgnieść wałkiem, wymieszać z orzechami i mąką a następnie posiekać z miękkim masłem. Dodać cukier, żółtka i szczyptę soli. Zagnieść szybko ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

    2

Ciastem wylepić natłuszczoną i posypaną tartą bułką formę o średnicy około 28 cm. Nakłuć widelcem, przykryć pergaminem, obsypać grochem i upiec na rumiany kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 - 20 minut.

    3

Usunąć pergamin z grochem. Rodzynki umyć, osuszyć, skropić rumem, odstawić do namoczenia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, włożyć jabłka, podsmażyć z obu stron, posypać cukrem i cynamonem. Część podsmażonych jabłek odłożyć do dekoracji. Pozostałe jabłka podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i dusić na wolnym ogniu, aż się rozpadną. Co pewien czas zamieszać, żeby się nie przypaliły.

    4

Dodać rodzynki, wymieszać, ostudzić. Tuż przed podaniem napełnić tartę masą jabłkową. Udekorować bitą śmietaną, odłożonymi cząstkami jabłek i orzechami.