Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Kasztan jadalny: aromatyczny i smaczny

Są różne gatunki kasztanów jadalnych, nie ma jednak między nimi znaczących różnic. Istnieje odmiana zwykła, a także bardziej szlachetna, której owoce są nieco większe i intensywniejsze w smaku. Obie odmiany mają orzechowy, słodkawy smak.

Ciekawostki

Szczególne właściwości kasztanów jadalnych 

Kasztany jadalne – szczegółowe informacje

Owoce kasztanów jadalnych dojrzewają na drzewach wysokich nawet na 30 metrów. Drzewo kasztanowca preferuje raczej kwaśne i piaszczyste gleby tylko z niewielką zawartością minerałów wapiennych lub ilastych. Orzechy czyli owoce kasztanowca mają brązową, drewniano-skórzaną łupinę, są zaokrąglone i spłaszczone z jednej strony. Pozbawiony łupiny owoc ma kolor białawo-żółty, jest otoczony osłonką zawierającą dwa lub trzy okrągłe, spłaszczone z boku orzechy.

Perskie słowo „kasutah” oznacza „suchy owoc” i jest pierwotną nazwą jadalnego gatunku kasztana, który dziś znamy pod nazwą kasztan jadalny. W starożytności kasztan jadalny był ceniony za swój wyjątkowy smak oraz cenne tłuszcze roślinne i był uprawiany w wielu górzystych obszarach. Kasztany jadalne występowały głównie w regionie między Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim.


Pochodzenie

Pochodzenie kasztanów jadalnych

Według zapisów Ormianie jako pierwsi wyhodowali drzewo kasztanowca jadalnego w celu obróbki olejów roślinnych z jego owoców. Przypuszcza się, że później kasztany jadalne sprowadzili do Włoch Rzymianie. Jednak dopiero w średniowieczu udokumentowano, że mnisi spędzali długie godziny przy sadzeniu rozległych upraw kasztanów, również w górach i na wzgórzach. Rozpowszechnione później w całej Europie kasztany jadalne stawały się coraz rzadsze wraz z postępującą urbanizacją.


Sezon

Kiedy jest sezon na kasztany jadalne?

Okres zbioru zaczyna się około października. Kiedy otworzy się skorupka, kasztany jadalne są dojrzałe i gotowe do zbioru.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie kasztanów jadalnych

Kasztany jadalne – szczegółowe informacje

Kasztany jadalne najlepiej prażyć w piecu na blaszce do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza. W tym celu kasztany należy naciąć. Z kasztanów jadalnych można przygotowywać zupy, desery, ciasto na chleb, ciasto na makaron lub polentę.

Przechowywanie kasztanów jadalnych

Ponieważ kasztany jadalne nie są zbyt wilgotne, szybko wysychają i łatwo się psują. Dlatego należy je przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w przewiewnym koszu. Wówczas mogą wytrzymać nawet do trzech miesięcy.



Składniki

Składniki kasztanów jadalnych

Kasztany jadalne zawierają 50 procent więcej wody od innych orzechów. Zawartość węglowodanów wynosi około 40 procent. Są bogate w białko, tłuszcze, składniki mineralne, witaminę B i witaminę C.

Wartość odżywcza
 

kcal: 196 kcal

Węglowodany: 41,2 g

Białko: 3,4 g

Tłuszcze: 1,9 g

Witaminy

 

Witamina A: 4 µg

Witamina B1: 0,23 mg

Witamina B2: 0,22 mg

Witamina B6: 0,35 mg

Witamina C: 27 mg

Witamina E: 1,2 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 33 mg

Żelazo: 1,4 mg

Potas: 707 mg

Magnez: 45 mg

Sód: 2 mg