Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Minitartaletki z kasztanami i ziołami

Minitartaletki z kasztanami i ziołami

szybko (do 30 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 686/​2867
    kcal / kJ
  • 41 g
    węglo- wodanów
  • 20 g
    białka
  • 48 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    686/2867 kcal/kJ, 41 g węglo- wodanów, 20 g białka, 48 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

150 g mąki pszennej typ 405 K-Classic
50 g miękkiego masła + niewielka ilość do natłuszczenia formy
2 jajka, wielkość M
sól
1 cytryna
pół pęczka pietruszka
pół pęczka szczypiorku
400 g serka twarogowego 65 % tł. K-Classic
świeżo zmielony pieprz
suchy groch do obciążenia ciasta
100 g gotowanych kasztanów jadalnych

Cenna rada

  • Zamiast 4 małych tartaletek można upiec z tego przepisu 1 dużą tartę (Ø ok. 28 cm).


Przygotowanie:

    1

Ciasto: mąkę, masło, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko i 2 łyżki wody zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta płaski kształt, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min.

    2

Cytrynę umyć w gorącej wodzie, osuszyć i zetrzeć ok. 1 łyżeczki skórki. Zioła umyć i osuszyć. Odłożyć na bok po 1 gałązce.

    3

Pozostałe zioła grubo posiekać i w wysokim naczyniu drobno zmiksować z serkiem śmietankowym, 1 jajkiem i startą skórką cytryny. Kasztany grubo posiekać, przyprawić solą i pieprzem i delikatnie wymieszać z masą serową. Gotową masę włożyć do lodówki.

    4

Piekarnik rozgrzać do 200ºC (termoobieg: 175ºC).

    5

Kruche ciasto rozwałkować na stolnicy lekko oprószonej mąką na kwadrat o grubości ok. 0,5 cm, pokroić w 4 kwadraty i umieścić w natłuszczonych foremkach do tartaletek (Ø ok. 8 cm). Odciąć wystające brzegi ciasta, spody wielokrotnie nakłuć widelcem. Na każdej tartaletce umieścić papier do pieczenia, a na jego środku suchy groch. Piec na środkowej półce piekarnika przez ok. 12 min.

    6

Następnie umieścić masę na tartaletkach i piec przez kolejne 15 min. Tartaletki udekorować ziołami i podawać.