Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Gęś na św. Marcina nadziewana owocami suszonymi i kasztanami

Gęś na św. Marcina nadziewana owocami suszonymi i kasztanami

długo (powyżej 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 1080/​4514
    kcal / kJ
  • 31 g
    węglo- wodanów
  • 80 g
    białka

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    1080/4514 kcal/kJ, 31 g węglo- wodanów, 80 g białka

Składniki (12 porcji)

1 sprawiona gęś, ok. 5 kg
400 g piersi z kurczaka
400 ml schłodzonej śmietany K-Classic
sól jodowana K-Classic
2 jabłka deserowe
4 cebule szalotki
1 papryczka chili
kawałek imbiru (ok. 2 cm)
250 g podgotowanych kasztanów jadalnych
200 g mieszanki suszonych owoców
1 łyżka tymianku, drobno posiekanego
5 łyżek miodu
100 ml soku wiśniowego (= 750 ml)
200 ml rosołu z kury z kostki
2 łyżki mączki ziemniaczanej

Przygotowanie:

    1

Gęś umyć w środku i na zewnątrz zimną wodą, osuszyć. Pierś kurczaka pokroić w grubą kostkę, drobno zmiksować ze śmietaną i 1 łyżeczką soli, wstawić do lodówki.

    2

Obrać jabłka i szalotki. Z jabłek usunąć gniazda nasienne, razem z szalotką pokroić w 1-cm kostkę.

    3

Papryczkę chili umyć, przekroić, usunąć pestki i drobno pokroić. Imbir obrać i zetrzeć.

    4

Kasztany i mieszankę suszonych owoców grubo posiekać i razem z jabłkami, szalotkami, papryczką chili, tymiankiem i imbirem połączyć ze zmiksowaną piersią kurczaka.

    5

Gęś mocno posolić w środku, napełnić farszem, zszyć nicią kuchenną. Skrzydełka i udka przywiązać do korpusu.

    6

Gęś włożyć do brytfanny piersią do góry, wlać 500 ml wody i piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 2,5 godziny w temp. 160°C (grzałka górna/dolna).

    7

Co 45 min. pędzlować kaczkę sosem z pieczenia. Po godzinie obrócić gęś na drugą stronę. Pół godziny przed końcem pieczenia wymieszać 4 łyżki sosu z pieczenia z miodem i posmarować tym gęś.

    8

Gęś wyjąć z brytfanny, sos z pieczenia odtłuścić, przelać przez sitko, z sokiem wiśniowym i rosołem wlać do garnka, zagotować i zredukować do połowy. Sos zagęścić mączką ziemniaczaną i podawać do pieczonej gęsi.

    9

Do tej potrawy doskonale pasują kluski śląskie i czerwona kapusta.