Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Papaja: słodka i soczysta

Papaja należy do rodziny melonowcowatych i jest prostą, podobną do zioła rośliną, która dorasta do ośmiu metrów wysokości. Dlatego drzewo papai nazywane jest również drzewem melonowym. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości papai 

Świeże papaja jadalna w widoku szczegółowym

Gruszkowate owoce papai, które należą do owoców jagodowych, rozwijają się z białych kwiatów drzewa papai. Papaje mają kształt wydłużony lub owalny i, w zależności od tego, skąd pochodzą, mogą osiągnąć rozmiar od sześciu do czterdziestu centymetrów i wagę do pięciu kilogramów. Skórka ma barwę od zielonej do żółtej, w zależności od stopnia dojrzałości. Miąższ jest pomarańczowy do lekko czerwonawego i w pełni dojrzały smakuje bardzo słodko. Niedojrzałe owoce są bardzo twarde i mają gorzki smak. Wewnątrz owocu znajdują się liczne czarne, kuliste nasiona. Można spożywać wszystkie części owocu z wyjątkiem skórki.


Pochodzenie

Skąd pochodzi papaja?

Papaja pochodzi z południowego Meksyku i Ameryki Środkowej. Dzikie papaje rosną dziś w południowym Meksyku, a także na Kostaryce. W przeciwieństwie do tego uprawiana papaja występuje we wszystkich krajach tropikalnych i jest bardzo ważną rośliną uprawną. Preferowane regiony upraw to Brazylia, Kostaryka, Kenia, Meksyk, Australia i Indie.  


Sezon

Kiedy jest sezon na papaję?

Papaja jest dostępna przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać papaję i jak ją przechowywać?

Świeże papaja jadalna w widoku szczegółowym

Jeśli skórka papai ma żółtawe paski lub plamki, owoc może jeszcze dojrzewać. Niedojrzałe owoce papai można jednak wykorzystywać jak warzywa do sosów i potraw. W kuchni azjatyckiej z niedojrzałych owoców przygotowuje się również sałatki. Dojrzałe papaje mają bardzo słodki miąższ. Razem z sokiem z cytryny lub imbirem nabierają jeszcze intensywniejszego smaku Można również jeść nasiona papai. Jednak mają ostry smak.

Sposób przechowywania papai

Papaje są delikatnymi owocami i łatwo się psują. Muszą być przechowywane w suchym miejscu, chronione przed światłem. Są również wrażliwe na zimno. Dojrzałe owoce należy przechowywać w lodówce wyłącznie w temperaturze powyżej siedmiu stopni Celsjusza. Papaje są również dostępne w postaci mrożonej lub kandyzowanej w plastrach lub kawałkach. W tej formie można je przechowywać dłużej.


Przepisy

To możesz przygotować z papai


Składniki

Co kryje się w papai

Świeże papaja jadalna w widoku szczegółowym

Papaja jest pełna ważnych witamin i minerałów. Zawiera dużo witamin C, A i E oraz beta-karoten, które pozytywnie wspierają nasz układ odpornościowy. Owoce są również bogate w magnez, potas i wapń. Zawarte w papai witaminy z grupy B wzmacniają nerwy.

Wartość odżywcza
 

kcal: 32 kcal

Węglowodany: 7,1 g

Białko: 0,5 g

Tłuszcze: 0,1 g

Witaminy

 

Witamina A: 9,2 µg

Witamina B1: 0,03 mg

Witamina B2: 0,04 mg

Witamina B6: 0,03 mg

Witamina C: 23 mg

Witamina E: 0,7 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 28 mg

Żelazo: 0,3 mg

Potas: 191 mg

Magnez: 41 mg

Sód: 3 mg