Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Ananas: słodko-kwaśny owoc egzotyczny

Ananas jest rodzimą rośliną owocową, występującą pierwotnie w Ameryce, a obecnie uprawianą na całym świecie w tropikalnych regionach klimatycznych. Ananasy są zazwyczaj spożywane jako świeże owoce lub przetwarzane na soki owocowe i owoce w puszkach.

Ciekawostki

Szczególne właściwości ananasa 

Świeży ananas w widoku szczegółowym

Słowo ananas pochodzi z języka guaraní, który jest używany w Paragwaju, Brazylii, Boliwii i Argentynie. Pierwotna nazwa Naná ostatecznie przekształciła się w „ananas” i oznacza kępkę liści na wierzchołku owocu. Istnieją różne odmiany ananasa, które zostały podzielone na pięć kategorii. Są to ananasy perolera, hiszpańskie, czubate, pernambuco i cayenne, które różnią się kształtem włókien, kolorem, twardością i rozmiarem. Liście ananasa są wąskie i długie, a także stosunkowo grube i kolczasto zakończone.

Co kryje się w ananasie

Ananas jest bogaty w minerały, enzymy, a przede wszystkim, oczywiście, w witaminy. Ananas jest szczególnie bogaty w witaminę C i E. Żelazo, magnez i potas są również głównymi składnikami owoców.


Pochodzenie

Skąd pochodzi ananas?

Ananas przybył do Europy wraz z Krzysztofem Kolumbem. Wcześniej uprawiano go już w obu Amerykach.  Tam był nie tylko używany do celów spożywczych, ale był również stosowany jako lekarstwo i był używany do produkcji wina. W późniejszym okresie owoc ten uprawiano w szklarniach także w Europie, jednak w większości był on w dalszym ciągu importowany z Hawajów. Obecnie Kostaryka jest krajem numer jeden wśród eksporterów. Ananasy pochodzą także z Ekwadoru, RPA, Wybrzeża Kości Słoniowej, Ghany i Hondurasu.


Sezon

Kiedy jest sezon na ananasa?

Ananas jest dostępny przez cały rok.

Nasza oferta owoców i warzyw 

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać ananasa i jak go przechowywać?

Świeży ananas w widoku szczegółowym

Ananas doskonale nadaje się do spożycia jako owoc pokrojony w plastry lub na małe kawałki, w sałatce owocowej z jogurtem lub jako sok ananasowy. Ananas jest często używany w daniach kuchni azjatyckiej i nadaje im typowy słodko-kwaśny smak. Ananasy powinny być przechowywane w temperaturze około 10 stopni. Po pokrojeniu ananasa należy go schłodzić w lodówce, a następnie szybko spożyć. Można też pokrojone kawałki ananasa zamrozić.



Składniki

Co kryje się w ananasie

Ananas jest bogaty we wtórne substancje roślinne, a także ma działanie antyoksydacyjne. Ważnymi składnikami są tutaj katechiny, epikatechina i kwas galusowy. Warto również wspomnieć o enzymie bromelaina, który wspomaga krążenie krwi, ma działanie przeciwzapalne i pobudza trawienie. Ananas jest bogaty w różne enzymy. Ananas zawiera również wiele ważnych witamin i minerałów. Warto wspomnieć o witaminie A, witaminie C, witaminie E oraz witaminach B1, B2 i B6. Potas, sód i żelazo występują jako minerały.

Wartość odżywcza
 

kcal: 56 kcal

Węglowodany: 12,4 g

Białko: 0,5 g

Tłuszcze: 0,2 g

Witaminy

 

Witamina A: 10 µg

Witamina B1: 0,08 mg

Witamina B2: 0,03 mg

Witamina B6: 0,08 mg

Witamina C: 20 mg

Witamina E: 0,1 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 16 mg

Żelazo: 0,4 mg

Potas: 172 mg

Magnez: 17 mg

Sód: 2 mg