Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Pitaja: Smoczy owoc przyciągający wzrok

Pitaja, zwany również owoc smoka, rośnie na kaktusie, który rozrasta się po roślinach podporowych lub murze. Od czerwca do września kaktus ten wytwarza kwiaty, które przy średnicy 25 cm i długości 30 cm należą do największych na świecie. Kwiat pitai kwitnie tylko przez jedną noc i roztacza zapach jaśminu.

Ciekawostki

Szczególne właściwości pitai 

Świeża pitaja w widoku szczegółowym

Pitaja należy do rodziny kaktusowatych. Jej miąższ zawiera małe, czarne pestki, podobne do pestek kiwi. Skórka jest różowa lub żółta, a miąższ biały lub różowy. Do trzech najbardziej znanych odmian należą pitaje o różowej skórce i białym miąższu, a także o różowej skórce i czerwonym miąższu oraz o żółtej skórce i białym miąższu. Zawartość wody w pitai wynosi około 90 procent. Zawiera również witaminy C, B i E oraz niezbędne minerały: wapń, żelazo i fosfor. 


Pochodzenie

Skąd pochodzi pitaja?

Pitaja pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Dziś jest ona dostarczana do nas z:

  • Tajlandii
  • Chin
  • Wietnamu
  • Izraela
  • Nikaragui

Sezon

Kiedy jest sezon na pitaję?

Pitaja jest dostępna w sprzedaży przez cały rok.

Nasza oferta owoców i warzyw

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać pitaję i jak ją przechowywać?

Świeża pitaja w widoku szczegółowym

Owoc przypomina owoc kiwi z małymi, czarnymi nasionami. Można go również jeść jak kiwi: Przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką. Jeśli pitaja jest bardzo dojrzała, niejadalną skórkę można łatwo usunąć. Miąższ można również wykorzystać w sałatce owocowej, pokrojony w kostkę. Można go również podawać – podobnie jak melona miodowego – z szynką lub viande des grisons jako przystawkę.

Sposób przechowywania pitai

Pitaja jest dojrzała, gdy poddaje się lekkiemu naciskowi palca, a jej skórka błyszczy w różowym kolorze. Jest ona wrażliwa na nacisk, dlatego zaleca się przechowywanie pojedynczo, w zabezpieczony sposób. Pitaję można przechowywać w temperaturze pokojowej.


Składniki

Co kryje się w pitai

Świeża pitaja w widoku szczegółowym

Pitaja składa się w 90 procentach z wody i jest stosunkowo niskokaloryczna. Zawiera między innymi witaminę C, która jest ważna dla organizmu człowieka, a także minerały: wapń, sód, potas, fosforan i żelazo.

Wartość odżywcza
 

kcal: 37 kcal

Węglowodany: 7,1 g

Białko: 1 g

Tłuszcze: 0,4 g

Witaminy

 

Witamina A: 0,01 µg

Witamina B1: 0,05 mg

Witamina B2: 0,05 mg

Witamina B6: 0,11 mg

Witamina C: 3 mg

Witamina E: 0,5 mg 

Składniki mineralne

 

Wapń: 0 mg

Żelazo: 0,6 mg

Potas: 240 mg

Magnez: 20 mg

Sód: 0 mg