Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Nasiona sezamu: bogate w żelazo

Nasiona sezamu to ziarna pochodzące od rośliny również zwanej sezamem. Sezam to rozpowszechniona roślina uprawna, prawdopodobnie jedna z najstarszych roślin oleistych na świecie.

Ciekawostki

Szczególne właściwości nasion sezamu 

Nasiona sezamu – szczegółowe informacje

Sezam pochodzi pierwotnie z terenów Afryki i Indii, ale dziś jest uprawiany we wszystkich tropikalnych i subtropikalnych regionach świata. Nasiona sezamu zawierają cenny olej sezamowy z dużą ilością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nasiona sezamu mogą mieć kolor kremowy, brązowy lub czarny. Prażone lub nieprażone nasiona sezamu stanowią składnik dań słodkich lub pikantnych. Zdrowy olej sezamowy jest wykorzystywany przede wszystkim do celów kulinarnych. Nasiona sezamu należą do produktów spożywczych bogatych w selen i zawierają dużo żelaza oraz wapnia.

Nowe odmiany ułatwiają zbiory

Kwitnąca roślina sezamu wygląda podobnie do naparstnicy. Po około trzech miesiącach rozwija torebki, w których znajdują się nasiona sezamu. W nowszych odmianach udało się skutecznie zapobiec pękaniu torebek i niekontrolowanemu wypadaniu nasion sezamu. Zbiór nasion jest podobny do zbioru zbóż w Europie Środkowej. 


Pochodzenie

Pochodzenie nasion sezamu

Nasiona sezamu pochodzą od dziko rosnących roślin z Azji Południowej. Znaleziska z terenu dzisiejszego Pakistanu i Mezopotamii świadczą o stopniowym rozpowszechnianiu się upraw w III i II wieku przed naszą erą. Późniejsze ślady znaleziono również w Afryce. Dziś sezam rośnie na całym świecie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Największym producentem sezamu jest Sudan, następnie Birma, a trzecie miejsce zajmują Indie.

Udowodniono również, że nasiona sezamu miały także znaczenie kultowe: W piramidzie egipskiego faraona Tutenchamona znaleziono nasiona sezamu jako jeden z przedmiotów pochówku. Znane powiedzenie „Sezamie, otwórz się!” z baśni tysiąca i jednej nocy nawiązuje do wielkiego bogactwa, z jakim nasiona sezamu były utożsamiane w świecie arabskim.


Sezon

Kiedy jest sezon na nasiona sezamu?

Okres zbioru nasion sezamu wypada we wrześniu, ale są one dostępne przez cały rok. 

Nasze oferty na podstawowe produkty żywnościowe

Oferta ważna od 25.04.2024 do 30.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie nasion sezamu

Nasiona sezamu – szczegółowe informacje

Z nasion sezamu wytwarzany jest olej sezamowy, wykorzystywany w celach kulinarnych. Służą one także jako dodatek do pieczenia i składnik sałatek lub musli. Znane są też sezamki, słodycze z nasion sezamu, miodu i cukru. Z nasion sezamu powstaje też chałwa, ulubiony słodki przysmak. W kuchni arabskiej popularna jest też pasta ze zmielonych nasion sezamu, czyli tahini. Nasiona sezamu należy przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu. Tak jak wszystkie nasiona i orzechy również nasiona sezamu zawierają olej, który może jełczeć w przypadku zbyt długiego okresu przechowywania. Należy więc uważać na termin przydatności do spożycia.



Składniki

Składniki nasion sezamu

Nasiona sezamu zawierają duże ilości wapnia i fosforu, który jest ważny dla kości i zębów. Poza tym zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią serce i naczynia krwionośne. Dla wegan liczy się duża zawartość żelaza i białka. Nasiona sezamu zawierają również dużo magnezu, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśniowego.

Wartość odżywcza
 

kcal: 565 kcal

Węglowodany: 10,2 g

Białko: 17,7 g

Tłuszcze: 50,4 g

Witaminy

 

Witamina A: 7 µg

Witamina B1: 0,8 mg

Witamina B2: 0,25 mg

Witamina B6: 0,79 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 2,5 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 783 mg

Żelazo: 10 mg

Potas: 458 mg

Magnez: 347 mg

Sód: 45 mg