Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Łosoś teriyaki na ogórkach z sezamem

Łosoś teriyaki na ogórkach z sezamem

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 396/​1653
    kcal / kJ
  • 13.8 g
    węglo- wodanów
  • 24.9 g
    białka
  • 25.8 g
    tłuszczu

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    396/1653 kcal/kJ, 13.8 g węglo- wodanów, 24.9 g białka, 25.8 g tłuszczu

Składniki (4 porcje)

1 kawałek imbiru (ok. 2 cm)
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki mirinu (słodkiego wina ryżowego)
3 łyżki sake (wina ryżowego)
1 łyżeczka miodu kwiatowego
2 szczypty papryki w proszku
4 filety z łososia (po ok. 125 g)
2 ogórki sałatkowe
1 strąk czerwonej papryczki chili
2 łyżki soku z limonki
1 szczypta startej skórki z limonki
4 łyżki oleju rzepakowego
sól
1 szczypta kminu rzymskiego
2 łyżki sezam K-Bio do dekoracji
świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

    1

Na marynatę obrać imbir i drobno zetrzeć. Zagotować sos sojowy, mirin, sake, cukier, miód i paprykę w proszku, gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 min. i poczekać, aż ostygnie. Filety z łososia umyć, osuszyć i marynować przez ok. 30 min. w imbirowej marynacie.

    2

Obrać ogórki, umyć, przekroić na pół, usunąć ziarenka i za pomocą obieraczki do warzyw pokroić ogórki na cienkie paski.

    3

Na dressing strączek papryczki chili przekroić wzdłuż, usunąć ziarenka, umyć strączek i pokroić na małe paski. Wymieszać sok z limonki, startą skórkę, 2 łyżki oleju i chili, przyprawić solą, pieprzem i kminem. Wymieszać ogórki z dressingiem.

    4

Sezam uprażyć na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Łososia doprawić solą i pieprzem i smażyć w pozostałym oleju ze wszystkich stron przez ok. 8 min. Sałatkę i łososia ułożyć na talerzach, posypać uprażonym sezamem i podawać.