Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Olej sezamowy: tłoczony na zimno i szczególnie wartościowy

Nienasycone kwasy tłuszczowe, ponad 40 procent kwasów linolowych, Omega 3 i 6 oraz około 50 miligramów witaminy E w 100 mililitrach sprawiają, że olej sezamowy jest jednym z najcenniejszych tłoczonych na zimno olejów do zastosowań w kuchni, kosmetyce i medycynie.

Ciekawostki

Szczególne właściwości oleju sezamowego 

Olej sezamowy – szczegółowe informacje

Sezam jest prawdopodobnie najstarszą rośliną oleistą na świecie. W Indiach i Chinach ta jednoroczna roślina jest uprawiana od wielu tysięcy lat. Do prawidłowego rozwoju potrzebuje ona temperatury około 20 do 25 stopni Celsjusza i nie rośnie w Europie. Osiąga wysokość do 1,5 metra, a na jej szczycie rosną mechate kwiaty w kształcie dzwonków, otwierające się rano i więdnące w świetle słońca.

Nasiona potrzebują około trzech tygodni, aby dojrzeć, i są zbierane ręcznie. To jest jeden z powodów, dla których olej sezamowy jest tak cenny. W wyniku tłoczenia z nasion pozyskiwany jest olej, który następnie jest rafinowany. Temperatura dymienia jasnego, nieprażonego oleju sezamowego wynosi około 220 stopni Celsjusza, a ciemnego prażonego – około 177 stopni Celsjusza.


Pochodzenie

Pochodzenie oleju sezamowego

Udowodniono, że sezam pochodzi z Afryki Wschodniej. Stamtąd dotarł na Bliski Wschód i do Indii. Największymi na świecie producentami oleju sezamowego są następujące kraje: Chiny, Birma, Indie, Nigeria, Japonia, Uganda, Turcja, Korea, Meksyk, Sudan i Tanzania.


Sezon

Kiedy jest sezon na olej sezamowy?

Olej sezamowy nie jest produktem sezonowym.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie oleju sezamowego

Olej sezamowy – szczegółowe informacje

Olej z prażonych nasion sezamu można wprawdzie podgrzewać, ale nie powinno się tego robić, ponieważ może przez to stracić swój smak i aromat. Ze względu na wyjątkowy, lekko orzechowy smak nadaje się do przyrządzania potraw na zimno, takich jak dressingi do sałatek, dipy i sosy. Typowy, nieco orientalny smak oleju sezamowego sprawdza się również w potrawach z woka i azjatyckich zupach. Olej sezamowy wykorzystywany jest także do produkcji margaryny i w medycynie. 

Przechowywanie oleju sezamowego

Po otwarciu butelki olej sezamowy można przechowywać poza lodówką przez sześć miesięcy. W lodówce można go przechowywać przez rok. Olej ten nie jest wprawdzie tak wrażliwy na światło jak inne oleje, ale w chłodnym i ciemnym miejscu wytrzymuje dłużej.


Składniki

Składniki oleju sezamowego

Olej sezamowy jest zdrowym olejem ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Obniża poziom cholesterolu i chroni serce oraz naczynia krwionośne. W medycynie ajurwedyjskiej olej sezamowy jest wykorzystywany jako lek łagodzący niektóre dolegliwości.

Wartość odżywcza
 

kcal: 900 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 0 g

Tłuszcze: 100 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,01 mg

Witamina B2: 0,07 mg

Witamina B6: 0 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 28,3 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 10 mg

Żelazo: 0,1 mg

Potas: 20 mg

Magnez: 0 mg

Sód: 2 mg