Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Białko: przydatny dodatek do wypieków

33 gramy – tyle waży białko średniej wielkości jaja kurzego. Jajo kurze składa się ze skorupki, żółtka i przezroczystej galaretowatej substancji, czyli białka. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości białka

Świeże białko – informacje szczegółowe

Białko jest wodniste i ma lekko żółte zabarwienie. Składa się z kilku warstw o różnej lepkości. Jajkami odżywają się ludzie oraz wiele gatunków zwierząt. Stosunkowo najwięcej substancji odżywczych oraz tłuszczy znajduje się w żółtku. Dlatego często słyszy się, że w ramach diety odchudzającej należy organizmowi dostarczać tylko białko, aby zapobiec utracie mięśni, a jednocześnie uniknąć zawartych w jajku tłuszczy.

W tym przypadku białko należy wcześniej ugotować na twardo. Struktura zmienia się przy tym z płynnej na stałą. W tym stanie białko najbardziej nadaje się do jedzenia. „Stały” stan oznacza tu konsystencję podobną do kulki sera mozzarella, a więc elastyczną i miękką. Surowe białko można też ubić mikserem na pianę. Pęcherzyki powietrza zatrzymują się w płynnej substancji i po upieczeniu w niewysokiej temperaturze w piekarniku przez około jedną godzinę z ubitego białka powstaje twarda masa, którą można porównać do styropianu.


Pochodzenie

Skąd pochodzi białko?

Kiedy mówi się o białku jajka, ma się na myśli przezroczysty płyn z jajka kurzego.


Sezon

Kiedy jest sezon na białko?

Białko jest produktem dostępnym przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać białko i jak je przechowywać?

Świeże białko – informacje szczegółowe

Białko jest często używane jako składnik wypieków, w formie ubitej piany. Podczas przyrządzania sosów i wypieków białko zapewnia puszystość i lekkość ostatecznego efektu kulinarnego. Białko jest również wykorzystywane do przygotowywania bezy. Poza tym białka można używać do klarowania bulionu.

Jeśli chodzi o trwałość jaj kurzych:

  • surowe jajka wytrzymują w lodówce do końca swojego terminu ważności
  • ugotowane jajka można przechowywać w lodówce do 14 dni
  • potrawy zawierające surowe jajka można trzymać w lodówce maksymalnie 24 godziny
  • całe jajka i surowe żółtka można przechowywać w temperaturze -18 stopni przez osiem do dziesięciu miesięcy
  • surowe białka można przechowywać w temperaturze -18 stopni przez dziesięć do dwunastu miesięcy

Przepisy

Dania z białek


Składniki

Składniki białka

Zawartość białka w białku jaja kurzego wynosi 10 procent, jest więc go mniej w porównaniu do żółtka (które zawiera 16 procent białka). Białko jest również cenne ze względu na zawartość witamin i składników mineralnych.

Wartość odżywcza
 

kcal: 137 kcal

Węglowodany: 1,53 g

Białko: 11,85 g

Tłuszcze: 9,32 g

Witaminy

 

Witamina A: 0,28 µg

Witamina B1: 0,1 mg

Witamina B2: 0,41 mg

Witamina B6: 0,08 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 1,96 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 51 mg

Żelazo: 1,83 mg

Potas: 147 mg

Magnez: 11 mg

Sód: 144 mg