Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
kaufland.pl/przepisy
https://media.kaufland.com/images/PPIM/AP_Content_1010/std.lang.all/72/28/Asset_817228.jpg

Kulki migdałowe

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
nieskomplikowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 159/​666
    kcal / kJ
  • 10.9g
    cukru
  • 3.9g
    białka
  • 11.4g
    tłuszczu
  • 1
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    159/666 kcal/kJ, 10.9 g cukru, 3.9 g białka, 11.4 g tłuszczu, 1 WW

Składniki (20 kawałków)

200 g surowej masy marcepanowej
100 g mielonych migdałów
80 g cukru pudru + odrobina więcej do posypania
1 białko
2 krople aromatu waniliowego
150 g płatków migdałowych
100 g ciemnej polewy do ciast

Przygotowanie:

1

Marcepan, migdały, cukier puder, białko i aromat waniliowy zagnieść i uformować kulki (Uwaga, masa jest dość klejąca ew. formować w rękawiczkach jednorazowych).

2

Kulki obtoczyć w płatkach migdałowych, dobrze je wcisnąć, położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym uprzednio do 180 °C piekarniku (Gaz: stopień 3, termo obieg 160 °C) ok. 15-20 minut na zloty brąz.

3

Roztopić polewę na gorącej kąpieli wodnej, posmarować nią kulki, wysuszyć i podawać.