Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Opuncja figowa: kłująca łupina, słodkie wnętrze

Opuncje figowe są owocami kaktusa opuncji figowej (Opuntia ficus-indica) i pochodzą najprawdopodobniej z Meksyku. Tymczasem występują one także w Ameryce Południowej, Australii i regionie śródziemnomorskim, gdzie rosną dziko. Generalnie roślina ta rośnie w regionach tropikalnych i subtropikalnych.

Ciekawostki

Szczególne właściwości opuncji figowej 

Świeża opuncja figowa w widoku szczegółowym

Opuncja figowa pochodzi z rodziny kaktusowatych. Roślina może osiągnąć wysokość kilku metrów. Pędy pokryte kolcami magazynują wodę na czas suszy. Duże, żółto-czerwone kwiaty znajdują się na bokach. Są one zapylane przez owady i tworzą nowe opuncje. Dojrzałe opuncje mają miękką skórkę, a ich miąższ jest bardzo soczysty. Ich smak jest słodko-kwaśny i przypomina figi

Jak rośnie opuncja figowa?

Opuncja to kaktus przypominający krzew, który może osiągnąć wysokość od jednego do sześciu metrów. Zielone pędy, zwykle o eliptycznym kształcie, odgałęziają się od wyraźnego pnia. Kwiaty tej rośliny mają barwę od żółtej do czerwonej, a rozwijające się z nich owoce są pomarańczowe lub czerwone i częściowo pokryte kolcami. 


Pochodzenie

Skąd pochodzi opuncja figowa?

Pierwotnie opuncja figowa pochodzi z Meksyku. Jest to również kraj eksportowy numer 1. Stamtąd przywieziono ją aż do Europy. Owoce te wymagają jednak klimatu tropikalnego lub subtropikalnego. Inne kraje, w których uprawiana jest opuncja figowa to:

  • Australia
  • RPA
  • Kraje śródziemnomorskie

Sezon

Kiedy jest sezon na opuncję figową?

Opuncja figowa jest importowana z Włoch zazwyczaj od lipca do września oraz z Hiszpanii od sierpnia do listopada.

Nasza oferta owoców i warzyw

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać opuncję figową i jak ją przechowywać?

Świeża opuncja figowa w widoku szczegółowym

Opuncja figowa najlepiej smakuje spożywana bez dodatków. Skórka jest kłująca i nie nadaje się do jedzenia. Z opuncji figowej można również przyrządzić marmoladę lub wykorzystać ją jako składnik likierów oraz mieszanek napojów piwnych. Opuncję figową można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Należy zauważyć, że owoce nie dojrzewają po zbiorze.


Przepisy

To możesz przygotować z opuncji figowej


Składniki

Co kryje się w opuncji figowej

Oprócz glukozy i fruktozy będącej źródłem energii, opuncja figowa zawiera również dużą ilość minerałów, takich jak potas, wapń i magnez, a także dużą ilość witaminy C. Wspomaga układ odpornościowy i ma pozytywny wpływ na człowieka organizm. Naturalne barwniki opuncji figowej służą jako akceptory wolnych rodników i mają działanie przeciwutleniające.

Wartość odżywcza
 

kcal: 38 kcal

Węglowodany: 7,1 g

Białko: 0,8 g

Tłuszcze: 0,7 g

Witaminy

 

Witamina A: 9 µg

Witamina B1: 0,01 mg

Witamina B2: 0,03 mg

Witamina B6: 0,11 mg

Witamina C: 25 mg

Witamina E: 0,5 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 28 mg

Żelazo: 0,3 mg

Potas: 90 mg

Magnez: 85 mg

Sód: 4 mg