Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Męczennica jadalna: pyszny owoc tropikalny

Męczennica jadalna pochodzi z tropikalnych regionów Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie uprawia się ją także na innych kontynentach. Roślina, która wytwarza męczennicę jadalną, nosi nazwę passiflora i występuje w ponad 400 różnych gatunkach. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości męczennicy jadalnej 

Świeża męczennica jadalna w widoku szczegółowym

Egzotyczne owoce męczennicy, zwykle ciemnofioletowe, można łatwo pomylić z owocami marakui. Jednak te dwa owoce różnią się między sobą Męczennica jadalna jest mniejsza i nie ma tak jajowatego kształtu jak marakuja. Smak męczennicy jadalnej jest słodszy. Dlatego często jest ona po prostu jedzona łyżeczką. Hiszpanie pomylili owoc z rodzajem granatu i dlatego początkowo nadali mu nazwę granadilla. Do dziś jest to termin określający wiele różnych odmian męczennicy. Smakuje słodko i lekko gorzko. Owoce męczennicy jadalnej podbiły również kuchnie międzynarodowe i są w nich obecnie niezastąpione. 


Pochodzenie

Skąd pochodzi męczennica jadalna?

Pierwotnie owoce męczennicy jadalnej pochodzą z Australii, Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie rośnie w tropikach na całym świecie.


Sezon

Kiedy jest sezon na męczennicę jadalną?

Męczennica jadalna jest dostępna przez cały rok, ponieważ pory zbiorów mają miejsce w różnych porach na całym świecie. Główny sezon trwa jednak od czerwca do lutego. Indie, Hawaje i Ameryka Południowa to trzy kraje, w których zbiera się owoce. Inne obszary uprawy to RPA i Tajlandia.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać męczennicę jadalną i jak ją przechowywać?

Świeża męczennica jadalna w widoku szczegółowym

Jeśli skórka męczennicy jadalnej jest już lekko pomarszczona, jest ona dojrzała i ma najlepszy aromat. Męczennica jadalna smakuje doskonale w sałatkach owocowych, ale także jako lody, sorbet, sok i deser. Równie dobra jest spożyta samodzielnie łyżeczką. Z nasion męczennicy jadalnej pozyskuje się olej, który jest następnie przetwarzany na artykuły kosmetyczne. Ponadto płatki są często używane jako środek uspokajający i przeciw wszelkiego rodzaju zapaleniom.

Wskazówki dotyczące kupowania i przechowywania

Męczennica jadalna powinna być kupowana wyłącznie dojrzała, tzn. najlepiej ciemnofioletowa i nieco pomarszczona, ponieważ w przeciwieństwie np. do bananów, nie dojrzewa po zbiorach. W temperaturze pokojowej męczennica jadalna łatwo wysycha, dlatego zaleca się przechowywanie dojrzałych owoców w lodówce. Można je tam przechowywać przez kilka tygodni.


Składniki

Co kryje się w męczennicy jadalnej

Męczennica jadalna zawiera ważne witaminy i minerały. Jest bogata w błonnik, wspomaga również trawienie.

Wartość odżywcza
 

kcal: 63 kcal

Węglowodany: 9,5 g

Białko: 2,4 g

Tłuszcze: 0,4 g

Witaminy

 

Witamina A: 108 µg

Witamina B1: 0,02 mg

Witamina B2: 0,1 mg

Witamina B6: 0,4 mg

Witamina C: 20 mg

Witamina E: 0,4 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 16 mg

Żelazo: 1,1 mg

Potas: 267 mg

Magnez: 39 mg

Sód: 28 mg