Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Cherimoya: egzotyczny owoc

Owoc cherimoya należy do rodziny Annonaceae i jest powszechnie znany jako owoc zbiorowy. W tłumaczeniu „cherimoya” oznacza chłodne nasiona. Drzewo owocu może osiągnąć wysokość do dziesięciu metrów, a pierwsze zbiory można uzyskać dopiero po siedmiu latach. Pierwotnie cherimoya pochodziła z okolic południowej Kolumbii, Ekwadoru i północnego Peru, a już Inkowie uważali ją za wyjątkowy produkt spożywczy.

Ciekawostki

Szczególne właściwości owoców cherimoya

Świeże owoce cherimoya w widoku szczegółowym

Cherimoya jest owocem w kształcie serca o jasnozielonej, grubej, ale przede wszystkim miękkiej skórce. Smak przypomina gruszkę, banana lub maliny. Można jeść miąższ, a także skórkę, ale należy usunąć czarne nasiona.

Cherimoya jest dzikim owocem i rośnie na wysokości od 1500 do 1900 metrów. Dojrzewanie trwa od pięciu do ośmiu miesięcy. Zewnętrznie owoce cherimoya mają wzór w łuski, a wewnątrz w miąższu znajdują się czarne nasiona przypominające ziarna kawy. Liczba ziaren jest uważana za wyznacznik jakości.


Pochodzenie

Skąd pochodzą owoce cherimoya ?

Cherimoya pochodzi pierwotnie z Ameryki Południowej. Rosła tam na wyżynach Peru, Kolumbii, Boliwii i Ekwadoru. Ostatecznie owoce uprawiano również w Meksyku Obecnie obszary upraw znajdują się wszędzie tam, gdzie panuje klimat subtropikalny, dlatego owoce cherimoyi można spotkać także w takich krajach jak Hiszpania lub Izrael. Hiszpania jest liderem eksportu. Cherimoya jest bardzo wrażliwa, dlatego jego transport jest dość trudny. Podczas transport ma tendencje do kurczenia się. Z tego powodu w Europie preferowany jest import z Hiszpanii, ponieważ owoce dojrzewają tu dzięki specjalnej uprawie.


Sezon

Kiedy jest sezon na owoce cherimoya?

Sezon na owoce cherimoya trwa od września do lutego.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać owoce cherimoya i jak je przechowywać?

Świeże owoce cherimoya w widoku szczegółowym

Owoce cherimoya można stosować w sałatkach owocowych, deserach i koktajlach. Jego delikatna nuta, przypominająca banana oraz wanilię nadaje potrawom szczególny aromat. Jeśli owoce cherimoya dotrą do nas niedojrzałe, dobrze dojrzewają w temperaturze pokojowej. Dojrzałe są wtedy, gdy miąższ lekko ugina się pod naciskiem. Można to również rozpoznać po przebarwieniu skórki. Owoce cherimoya są wrażliwe na zimno i dlatego powinny być umieszczane w lodówce na krótko przed użyciem.


Składniki

Co kryje się w owocach cherimoya

Cherimoya zawiera dużo witaminy C, magnezu, wapnia i potasu. W tym owocu subtropikalnym znajdują się również miedź i fosfor. Podsumowując, cherimoya to zdrowy i bogaty w witaminy owoc egzotyczny.

Wartość odżywcza
 

kcal: 63 kcal

Węglowodany: 13,6 g

Białko: 1,5 g

Tłuszcze: 0,2 g

Witaminy

 

Witamina A: 1 µg

Witamina B1: 0,09 mg

Witamina B2: 0,11 mg

Witamina B6: 0,1 mg

Witamina C: 15 mg

Witamina E: 0,5 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 15 mg

Żelazo: 0,6 mg

Potas: 250 mg

Magnez: 25 mg

Sód: 8 mg