Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Pomarańcza: bomba witaminy C

Pomarańcza jest owocem rośliny cytrusowej. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej. Powstał on ze skrzyżowania mandarynki z pomarańczą olbrzymią. Dopiero w XV wieku dotarła do Europy drogą morską z Azji. W Europie początkowo uprawiano ją prawie wyłącznie w Portugalii. Drzewo pomarańczy rozwija również swoje owoce bez zapylenia krzyżowego - wspólna cecha owoców cytrusowych.

Ciekawostki

Szczególne właściwości pomarańczy 

Świeża pomarańcza w widoku szczegółowym

Dojrzała skórka pomarańczy jest złocistożółta na zewnątrz i biała w środku. Charakterystyczną cechą pomarańczy jest jej aromatyczny zapach, który jest wydzielany przez gruczoły olejkowe znajdujące się w skórce. Miąższ pomarańczy jest również złocistożółty, natomiast w przypadku pomarańczy czerwonejjest on głęboko czerwony, a w smaku słodki i soczysty. Pomarańcze są głównie sprzedawane w formie nieprzetworzonej. Jednak ważnym produktem wytwarzanym z pomarańczy jest sok. Pochodzi on głównie z Brazylii.


Pochodzenie

Skąd pochodzi pomarańcza?

Natomiast pomarańcza pierwotnie pochodzi z Chin Obecnie istnieje 400 odmian. Największy udział mają pomarańcze Navel. Chętnie kupowane są również pomarańcze Jaffa. Pomarańcze pochodzą głównie z Hiszpanii, Włoch, Grecji, Turcji i RPA. Szczególnie popularne są owoce zbierane na południu Hiszpanii w okolicach Sewilli czy Walencji. Na całym świecie żaden inny owoc cytrusowy nie jest uprawiany tak często jak pomarańcza.


Sezon

Kiedy jest sezon na pomarańczę?

Sezon na pomarańcze trwa od listopada do marca. W Europie pomarańcze można zbierać od października do sierpnia.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać pomarańcze i jak je przechowywać?

Świeże pomarańcze w widoku szczegółowym

Pomarańcze są bardzo wszechstronne. Trudno wyobrazić sobie zdrową kuchnię bez pomarańczy, czy to w postaci świeżych owoców czy wyciśniętego soku pomarańczowego, czy też w postaci dżemu lub deserów i sosów. Pomarańcze nie powinny być przechowywane w zbyt niskiej temperaturze, ale też nie w zbyt wysokiej. Najdłużej przechowuje się je w chłodnym i przewiewnym miejscu. Powinny być jednak regularnie sprawdzane pod kątem gnicia.

Właściwości pomarańczy

Oprócz pełnienia funkcji jako produkt spożywczy w postaci owoców i soku, pomarańcze są często używane jako zapach. Skórka pomarańczy, a właściwie jej zapach, jest wykorzystywana jako biogeniczny rozpuszczalnik, ale także jako surowiec w przemyśle perfumeryjnym.

Skórki pomarańczowe wykorzystywane są również w gastronomii do aromatyzowania potraw, przykładowo w mieszankach herbat. Możesz również użyć plasterków pomarańczy, ich kwiatów i skórki jako dekoracji. Jednak najważniejszą funkcją pomarańczy jest z pewnością jej korzystny wpływ na zdrowe odżywianie człowieka.



Składniki

Co kryje się w pomarańczy

Świeże pomarańcze w widoku szczegółowym

Pomarańcze mają ogromne znaczenie dla zdrowia. 200 gramów samego miąższu owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C, są to więc prawdziwe bomby witaminowe. Szczególnie zimą stanowią one ważny element zdrowej diety, wzmacniający układ odpornościowy. Pomarańcze obfitują również w inne ważne witaminy i składniki. Dzięki temu pomarańcza stanowi doskonały wybór dla zdrowej i zrównoważonej diety. Jednak ze względu na stosunkowo wysoką zawartość cukru w tym owocu, osoby chorujące na cukrzycę powinny je spożywać z umiarem.

Wartość odżywcza
 

kcal: 42 kcal

Węglowodany: 8,3 g

Białko: 1 g

Tłuszcze: 0,2 g

Witaminy

 

Witamina A: 13 µg

Witamina B1: 0,09 mg

Witamina B2: 0,04 mg

Witamina B6: 0,1 mg

Witamina C: 50 mg

Witamina E: 0,3 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 42 mg

Żelazo: 0,4 mg

Potas: 165 mg

Magnez: 14 mg

Sód: 1 mg