Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Limonki: kwaśna alternatywa dla cytryny

Chociaż limonki są o połowę mniejsze od cytryn, dają dwa razy więcej soku. Smakują też bardziej kwaśno i cierpko niż cytryny. Miąższ limonki nie ma zwykle pestek. Jest to owoc tropikalny, który ma kolor od zielonego do żółtego. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości limonki

Świeża limonka w widoku szczegółowym

Limetka lub limonka mała jest bardzo podobna do cytryny, ale jest od niej nieco mniejsza i bardziej okrągła. Jej średnica wynosi zaledwie kilka centymetrów. Ma barwę od zielonego do żółtego, ma kwaśny smak, ale ma lekko goryczkową nutę. Istnieją różne odmiany.

Często dostępna jest tzw. limonka perska. Ma intensywnie zieloną skórkę i jasny miąższ z zaledwie kilkoma nasionami. Porównywalne są limonki tahitańskie. Limonka kafir pochodzi z Azji, Brazylii i części Afryki. Zawiera dość mało soku, dlatego jej skórkę używa się głównie do dań typowych dla kraju.


Pochodzenie

Skąd pochodzą limonki?

Pierwotnie limonka pochodzi z Malezji. Dziś uprawia się go również w następujących krajach:

  • Indie
  • Egipt
  • Meksyk
  • Brazylia

Sezon

Kiedy jest sezon na limonki?

Limonka jest dostępna przez cały rok.

Nasza oferta owoców i warzyw

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Jak można wykorzystywać limonki i jak je przechowywać?

Świeża limonka w widoku szczegółowym

Chociaż miąższ jest jadalny, limonki zwykle nie je się samodzielnie. Dzieje się tak ze względu na wysoką kwasowość, przez co jest niesmaczna dla większości ludzi. Mimo tego limonka ma wiele zastosowań.

Smak limonki

 

Dlatego sok jest często wykorzystywany do produkcji herbaty lub innych napojów, takich jak koktajle i proste soki. Różnica w porównaniu z cytryną polega na ostrzejszej nucie. Kwasowość jest bardziej intensywna niż w przypadku cytryny. Idealnie komponuje się z ziemniakami i warzywami. Sok nadaje się również do przygotowania mięsa. Przed pieczeniem lub po pieczeniu do mięsa można dodać odrobinę soku z limonki. Sok z limonki jest niezastąpiony w przypadku karaibskich koktajli.

Limonki mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez około pięć dni, w przeciwnym razie tracą wilgoć, stają się twarde i pomarszczone. Jeśli limonka jest przechowywana w chłodnym miejscu, można ją przechowywać nawet do trzech tygodni.



Składniki

Co kryje się w limonkach

Świeża limonka w widoku szczegółowym

Limonka jest bardzo zdrowa. Podobnie jak cytryna zawiera ważne witaminy i minerały. Wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami, zapobiega infekcjom, przeciwdziała uszkodzeniom komórek, a nawet może pomóc w odchudzaniu.

Wartość odżywcza
 

kcal: 39 kcal

Węglowodany: 1,9 g

Białko: 0,5 g

Tłuszcze: 2,4 g

Witaminy

 

Witamina A: 1,7 µg

Witamina B1: 0,03 mg

Witamina B2: 0,02 mg

Witamina B6: 0,05 mg

Witamina C: 44 mg

Witamina E: 0,4 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 13 mg

Żelazo: 0,2 mg

Potas: 82 mg

Magnez: 15 mg

Sód: 2 mg