Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
To nie Twój sklep?
Zmień
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy
kaufland.pl/przepisy
Zdjęcie przepisu Tatar z łososia na naleśniku gryczanym z sosem

Tatar z łososia na naleśniku gryczanym z sosem

zajmuje trochę czasu (do 60 minut)
wyrafinowany
Zeskanuj kod QR, a przejdziesz do strony tego przepisu na swoim smartfonie lub na tablecie.. Wtedy za pomocą jednego kliknięcia dodasz wszystkie składniki do swojej listy zakupów!

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
  • 249/​1044
    kcal / kJ
  • 22 g
    węglo- wodanów
  • 16 g
    białka
  • 10 g
    tłuszczu
  • 1.8
    WW

Wartości odżywcze:

(Na jedną porcję)
    249/1044 kcal/kJ, 22 g węglo- wodanów, 16 g białka, 10 g tłuszczu, 1.8 WW

Składniki (4 porcje)

1 łyżka masła
60 g mąki gryczanej
sól
1 jajko, (klasa M)
100 ml mleka K-Classic
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki musztardy dijon
sok z 1/2 pomarańczy
1 szczypta startej skórki z pomarańczy
świeżo zmielony pieprz
250 g wędzonego łososia w kawałku
3 gałązki koperku
1 łyżka soku z limonki

Przygotowanie:

    1

Naleśniki: masło rozpuścić w małym garnku. Z mąki, 1/2 łyżeczki soli, jajka i mleka przygotować gładkie ciasto. Dodać 100 ml zimnej wody i szybko wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić na ok. 1 godzinę.

    2

Przygotować sos: musztardę wymieszać z miodem, sokiem i startą skórką z pomarańczy. Doprawić solą i pieprzem.

    3

Rozgrzać dużą, teflonową patelnię. Porcjami nakładać ciasto i smażyć cienkie naleśniki, a następnie odstawić je do wystygnięcia na kratce kuchennej.

    4

Tatar: łososia pokroić w kostkę o boku 0,5 -1 cm. Koperek umyć, osuszyć, jedną gałązkę odłożyć do dekoracji. Pozostałą część koperku drobno posiekać. Łososia wymieszać z koperkiem, połową sosu miodowo-musztardowego i sokiem z limonki. Doprawić solą i pieprzem.

    5

Naleśniki układać na talerzach, a brzegi zagiąć do środka. Obręcz kuchenną o śr. 8 cm (można samemu zrobić z folii aluminiowej) postawić na naleśniku, ułożyć w niej tatar i lekko docisnąć. Pierścień ostrożnie podnieść do góry. Udekorować resztą sosu i koperkiem.