Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Mortadela: typowa kiełbasa parzona

Któż z nas, myśląc o mortadeli, nie myśli o Włoszech i doskonałych wędlinach z krainy po tamtej stronie Alp? Ale czym właściwie jest mortadela i jakie są jej szczególne cechy? Dowiesz się o tym tutaj.

Ciekawostki

Szczególne właściwości mortadeli

Świeża mortadela – szczegółowe informacje

Mortadela zawdzięcza swoją nazwę przyprawie, której kiedyś używano – jagodom mirtu. Z tego powodu mortadela była nazywana po łacinie również myrtadellą. Obecnie zamiast jagód mirtu używa się pieprzu. Pozostała po nich jedynie właśnie nazwa. Mortadela należy do kategorii kiełbas parzonych. Zazwyczaj spożywa się ją jako wędlinę z widocznym dodatkiem (pistacjami, papryką itp.). Mortadela pochodzi z włoskiego miasta Bolonia. W przypadku mortadeli wykorzystuje się następujące mięso:

  • boczek
  • nieco odtłuszczone mięso wieprzowe
  • dobrze odżyłowaną wołowinę i cielęcinę

Pochodzenie

Skąd pochodzi mortadela?

Mortadela była ponoć znana starożytnym Rzymianom w nieco zmienionej recepturze. Dowody na produkcję według używanej do dziś receptury istnieją jednak już w późnym renesansie. Za kolebkę mortadeli uważa się włoskie miasto Bolonia w regionie Emilia Romagna, a niejaki Cristoforo di Messisbugo jest uważany za wynalazcę prawdziwej mortadeli. W tamtych czasach wyrabiano ją jeszcze z mięsa osła.


Sezon

Kiedy jest sezon na mortadelę?

Mortadela jest w sprzedaży przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie mortadeli

Świeża mortadela – szczegółowe informacje

Mortadela to doskonała wędlina do chleba i bułek. Nadaje się ona również do sałatki ziemniaczanej. Kolejny przepis na smażoną mortadelę pochodzi z Bolonii. Tutaj mortadela jest krojona na kawałki, a następnie panierowana i smażona w głębokim oleju na patelni. Jej kawałki nadają się do jedzenia palcami. Innym wariantem jest mortadela carpaccio – włoska przystawka. W tym przypadku zamiast surowej wołowiny używa się plastrów mortadeli. Pasuje do niej typowo włoska rukola i smakowity dressing.

Przechowywanie mortadeli

Podobnie jak kiełbasy parzone i gotowane ten produkt może być przechowywany w lodówce przez dwa do czterech dni w temperaturze od zera do czterech stopni. Wędliny powinno się umieszczać w najchłodniejszym miejscu bezpośrednio nad komorą na warzywa. Otwarty produkt należy skonsumować w ciągu kilku dni. Zamrożony produkt można przechowywać w temperaturze minus 18 stopni przez cztery miesiące. Należy zadbać o to, aby opakowanie było szczelnie zamknięte.


Przepisy

Dania z mortadeli


Składniki

Składniki mortadeli

Mortadela jest cennym źródłem wysoce przyswajalnego żelaza, witamin B12 i B6 pełniących ważną funkcję w metabolizmie homocysteiny, a także wapnia i magnezu, które wzmacniają serce, kości i mięśnie, szczególnie podczas stresu i wysiłku fizycznego.

Wartość odżywcza
 

kcal: 309 kcal

Węglowodany: 0,38 g

Białko: 12,05 g

Tłuszcze: 29,7 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,6 mg

Witamina B2: 0,18 mg

Witamina B6: 0,38 mg

Witamina C: 25,84 mg

Witamina E: 0,35 mg

Składniki mineralne

 

Wapń: 16 mg

Żelazo: 0,98 mg

Potas: 302 mg

Magnez: 24 mg

Sód: 955 mg