Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Biała kiełbasa: legendarny rarytas

Bawarski specjał z niepeklowanej cielęciny i wieprzowiny, boczku i przypraw jest obok golonki i precli najbardziej znaną specjalnością kulinarną Wolnego Państwa Bawarii.

Ciekawostki

Szczególne właściwości białej kiełbasy

Świeża biała kiełbasa – szczegółowe informacje

Tradycyjna biała kiełbasa pochodzi z Monachium i jest tam bardzo popularnym specjałem. Jej smak jest raczej łagodny, ale jednak trochę pikantny. Przyrządza się ją z delikatnej cielęciny, a obecnie także z wieprzowiny, z dodatkiem boczku i przypraw. Jej kolor jest jasny, ponieważ do jego produkcji używa się wyłącznie soli kuchennej i nie stosuje się soli peklowej. Biała kiełbasa jest podobna do południowoniemieckiej Wollwurst oraz bawarskiej Stockwurst.


Pochodzenie

Skąd pochodzi biała kiełbasa?

Poniższa legenda przypisuje monachijskiej białej kiełbasie bardzo konkretną datę pochodzenia: Podobno w niedzielę zapustną 1857 roku monachijski rzeźnik Moser wynalazł kiełbasę parzoną w osłonce wieprzowej, ponieważ zabrakło delikatnych osłonek owczych. Aby kiełbasy nie pękały, wybrał parzenie zamiast pieczenia. Goście Mosera w gospodzie „Zum Ewigen Licht” byli zachwyceni i tak oto powstała monachijska biała kiełbasa.


Sezon

Kiedy jest sezon na białą kiełbasę?

Biała kiełbasa jest w sprzedaży przez cały rok.

Nasza oferta mięs i wędlin

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie białej kiełbasy

Świeża biała kiełbasa – szczegółowe informacje

Monachijska biała kiełbasa jest podawana z preclami i słodką musztardą. Bawarska musztarda do białej kiełbasy to produkt wytwarzany ze słodzonych, zmielonych i częściowo uprażonych nasion gorczycy. Precle (po bawarsku Brezn ) to solone pieczywo ługowe. Do białej kiełbasy, precli i słodkiej musztardy Bawarczycy lubią też pić piwo pszeniczne.

Osłonki monachijskiej białej kiełbasy się nie jada. Zamiast tego zawartość jest wysysana – lub, co jest bardziej eleganckie, przecinana na talerzu wzdłuż na pół, co pozwala na zjedzenie smacznej zawartości za pomocą noża i widelca. Trzeci sposób jedzenia to tzw. cięcie krzyżowe wymagające pewnej zręczności, którą można wyćwiczyć podczas wizyty w Monachium.

Jak zachować świeżość białej kiełbasy

Biała kiełbasa po prostu najlepiej smakuje świeża. Nieopakowaną, wstępnie sparzoną białą kiełbasę można przechowywać w lodówce przez jeden dzień. Białą kiełbasę pakowaną próżniowo, podobnie jak kiełbasy parzone, można przechowywać w lodówce przez dwa do czterech dni w temperaturze od zera do czterech stopni. Wędliny powinno się umieszczać w najchłodniejszym miejscu bezpośrednio nad komorą na warzywa. Towar, który został już otwarty, musi być szybko przyrządzony. Białą kiełbasę można również zamrozić w temperaturze -18 stopni. Należy zadbać o to, aby opakowanie było szczelnie zamknięte.


Przepisy

Dania z białej kiełbasy


Składniki

Składniki białej kiełbasy

Biała kiełbasa jest cennym źródłem żelaza, zawiera też ważne witaminy B1 i B3 oraz niezbędne do życia minerały – wapń i magnez. Witaminy B1 i B3 pełnią ważną funkcję w przemianie materii. Natomiast wapń i magnez wzmacniają serce, kości i mięśnie, zwłaszcza podczas stresu i wysiłku fizycznego.

Wartość odżywcza
 

kcal: 297 kcal

Węglowodany: 2,11 g

Białko: 11,7 g

Tłuszcze: 27,23 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,24 mg

Witamina B2: 0,04 mg

Witamina B6: 0,13 mg

Witamina C: 0,43 mg

Witamina E: 0,26 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 17 mg

Żelazo: 0,72 mg

Potas: 132 mg

Magnez: 8 mg

Sód: 574 mg