Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Żelatyna: Wartościowe źródło białka

Nazwa żelatyny pochodzi od łacińskiego czasownika „gelare”, które oznacza „zastygać”. Pozyskuje się ją głównie z tkanki łącznej skóry, ścięgien, chrząstek i kości świń lub bydła. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości żelatyny 

Żelatyna – szczegółowe informacje

Żelatynę w listkach łatwo porcjować, więc wykorzystuje się ją głównie do przyrządzania potraw. Przed użyciem należy ją przez kilka minut moczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu.

Zaletą sproszkowanej żelatyny instant jest to, że można z niej korzystać na zimno bezpośrednio po napęcznieniu w wodzie. Oba rodzaje idealnie nadają się do żelowania, zagęszczania i stabilizowania dzięki właściwościom wiązania wody. Nadają produktom kremową konsystencję i przedłużają ich trwałość. 


Pochodzenie

Pochodzenie żelatyny

Żelatyna jest bezsmakowym, bezbarwnym białkiem wytwarzanym ze skóry, kości i tkanki łącznej pochodzących głównie ze świń i bydła, ale także z drobiu. Żelatynę pozyskuje się również z ryb. W tym celu rozdrabnia się produkt i rozrywa wiązania chemiczne za pomocą kwasów lub zasad. Następnie tkanka jest uwalniana od chemikaliów i rozpuszczana w wodzie. W ten sposób kolagen zawarty w produktach pochodzenia zwierzęcego staje się rozpuszczalny w wodzie i można go pobrać. Następnie żelatyna jest zamrażana, suszona i mielona na proszek lub formowana w arkusz z wzorem przypominającym siatkę.


Sezon

Kiedy jest sezon na żelatynę?

Żelatyna jest produktem dostępnym przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie żelatyny

Żelatyna – szczegółowe informacje

Żelatynę stosuje się w piekarnictwie. Za jej pomocą stabilizuje się masę w tortach. Dodaje się ją również do wyrobów cukierniczych, na przykład do żelowania cukierków. Jest też doskonałym środkiem klarującym soki i wina. Żelatyna znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w innych dziedzinach. W farmacji i medycynie jest składnikiem otoczek leków, a także powłok na implanty. Wykorzystuje się ją również w przemyśle kosmetycznym do produkcji maseczek do twarzy i kremów pielęgnacyjnych. Jest plastyczną masą chętnie wykorzystywaną w przemyśle filmowym. Introligatorzy używają jej do klejenia, a w przemyśle fotograficznym stosowana jest żelatyna fotograficzna przeznaczona do syntezy emulsji fotograficznych Żelatynę należy przechowywać w suchym miejscu.



Składniki

Składniki żelatyny

Żelatyna składa się z maks. 15 procent wody oraz od 1 do 2 procent minerałów i kolagenu. Nie zawiera cholesterolu, puryn, tłuszczu, konserwantów ani innych dodatków. Kolagen jest najczęściej występującym białkiem w organizmie człowieka i odpowiada za stabilność struktury naszego ciała i narządów. Jest cennym źródłem białka, ponieważ zawiera osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Ponieważ żelatyna wzmacnia tkankę łączną, jest częstym składnikiem suplementów diety, które mają zaopatrywać kości i stawy, ale także włosy i paznokcie w zawarte w niej minerały.

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 338 kcal

Węglowodany: 0 g

Białko: 84,2 g

Tłuszcz: 0,1 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0 mg

Witamina B2: 0 mg

Witamina B6: 5,8 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 48,2 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 11 mg

Żelazo: 0 mg

Potas: 22 mg

Magnez: 11 mg

Sód: 32 mg