Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Fenkuł: smak anyżu i koperku

Fenkuł, zwany również koprem włoskim, należy do rodziny baldaszkowatych. Wszystkie części fenkuła można w różny sposób wykorzystać w kuchni. Główny okres zbioru wypada od września do października. Rozróżnia się dziko rosnący fenkuł, który jest bardzo gorzki, i najczęściej wykorzystywany fenkuł ogrodowy.

Ciekawostki

Szczególne właściwości fenkuła

Świeży fenkuł – szczegółowe informacje

Fenkuł (Foeniculum vulgare) jest dwuletnią zielną rośliną przyprawową i warzywną, należy do rodziny baldaszkowatych i może dorastać do dwóch metrów wysokości. Charakterystyczne są przede wszystkim nagie łodygi i bulwiaste korzenie. Fenkuł ma korzenny zapach, przypominający anyż. Liście fenkuła są dwu- lub trzykrotnie pierzaste. Zarówno bulwy, jak i liście są jadalne. Istnieją trzy podgatunki:

  • Fenkuł warzywny
  • Fenkuł przyprawowy
  • Fenkuł gorzki

Pochodzenie

Skąd pochodzi fenkuł?

Fenkuł pochodzi najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu i rejonu Morza Śródziemnego. Obecnie rośnie we Włoszech, ale także w południowej Francji, Afryce Północnej, Grecji, Hiszpanii i Holandii. Niewielkie ilości można również znaleźć w południowych Niemczech.


Sezon

Kiedy jest sezon na fenkuły?

Fenkuł jest dostępny przez cały rok. Główny sezon wypada jednak od czerwca do października. W Hiszpanii, we Włoszech i we Francji fenkuł rośnie od października do maja w uprawach gruntowych i stąd trafia do nas. Od maja do października świeże fenkuły są importowane głównie z Holandii.

Nasza oferta świeżych warzyw

Oferta ważna od 25.04.2024 do 30.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać fenkuła i jak go przechowywać?

Świeży fenkuł – szczegółowe informacje

Fenkuł jest popularnym rodzajem warzywa. Przede wszystkim w diecie śródziemnomorskiej, ale także w azjatyckiej i indyjskiej fenkuł jest wykorzystywany jako stały składnik potraw. Jako przyprawa nadają się głównie liście. Bulwę fenkuła można zjadać na surowo w postaci sałatki, ale także można ją gotować. Jako dodatek fenkuł pasuje do dań z mięsa. Popularną przyprawą są również nasiona fenkuła. Nadają one mięsu, zupom, wędlinom i pieczywu szczególny smak.

Przechowywanie fenkuła

Fenkuł wizualnie robi duże wrażenie, ale należy się z nim obchodzić ostrożnie, ponieważ jest wrażliwy na nacisk, reagując na niego powstawaniem brzydkich brązowych plam. Fenkuł można przechowywać przez dłuższy czas. W folii spożywczej można go przechowywać do 14 dni na półce z warzywami w lodówce. Po nacięciu fenkuła należy jednak szybko zużyć, ponieważ witamina C i zawarte w fenkule wartościowe olejki eteryczne ulatują przez miejsca nacięcia.


Przepisy

Dania z fenkułem


Składniki

Składniki fenkuła

Fenkuł prócz kwasu foliowego i witaminy C zawiera również magnez, wapń, potas oraz ważne minerały i mikroelementy. Swoją szczególną wartość fenkuł zawdzięcza olejkom eterycznym. To one uzasadniają lecznicze działanie fenkuła. Chyba wszyscy rodzice znają uspokajającą moc herbatki z kopru włoskiego, która nie jeden raz uratowała krzyczące niemowlę od wzdęć, zapewniając rodzinie spokojną noc.

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 31 kcal

Węglowodany: 7,3 g

Białko: 1,24 g

Tłuszcze: 0,2 g

Witaminy

 

Witamina A: 48 µg

Witamina B1: 0,01 mg

Witamina B2: 0 032 mg

Witamina B6: 0 047 mg

Witamina C: 12 mg

Witamina E: 0,58 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 49 mg

Żelazo: 0,73 mg

Potas: 414 mg

Magnez: 17 mg

Sód: 52 mg