Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Brukiew: wzbogaca gulasze i zupy

Brukiew jest warzywem korzeniowym i należy do rodziny kapustowatych. Jest podgatunkiem rzepaku. Nazwa botaniczna to „Brassica napus subspecies rapifera”. Brukiew nazywana jest też karpielą lub kwaczkiem. To warzywo wygląda jak połączenie kalarepy i rzepy. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości brukwi 

Świeża brukiew – szczegółowe informacje

Zielonkawo-żółtawa brukiew ma okrągły lub stożkowaty kształt, jest bardzo jędrna i włóknista. W zależności od odmiany brukiew może przybierać lekko fioletowy odcień. Dojrzałe warzywo osiąga wagę do 1,5 kilograma. Ma smak od lekko słodkiego do cierpkiego i jest składnikiem zup i pożywnych dań. Jest też podstawowym warzywem w produkcji pasz dla zwierząt.


Pochodzenie

Skąd pochodzi brukiew?

Uważa się, że brukiew pochodzi ze Skandynawii. Ze względu na niewielkie wymagania jest obecnie uprawiana niemal wszędzie w umiarkowanych i chłodnych strefach klimatycznych. Jednym z głównych dostawców brukwi są Niemcy.


Sezon

Kiedy jest sezon na brukiew?

Sezon na brukiew trwa od października do końca stycznia, dlatego jest ona klasycznym warzywem zimowym. Świeżą brukiew można więc kupić w miesiącach jesiennych i zimowych. Ale kiszona lub przetworzona na inne potrawy jest dostępna przez cały rok.

Nasza oferta świeżych warzyw

Oferta ważna od 18.04.2024 do 24.04.2024 lub do wyczerpania zapasów.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać brukiew i jak ją przechowywać?

Świeża brukiew – szczegółowe informacje

Brukiew jest nie tylko składnikiem pasz dla zwierząt, ale popularnym dodatkiem do gulaszów, zup i innych pożywanych dań. Można ją gotować tradycyjnie, na parze lub smażyć. Brukiew łatwo przechować w lodówce przez dwa do trzech tygodni.


Składniki

Składniki brukwi

Brukwi przypisuje się właściwości przeciwutleniające. Jej spożywanie spowalnia więc proces starzenia się skóry. Ponadto zawiera dużo witamin i minerałów, które wzmacniają układ odpornościowy i wspomagają metabolizm. 

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 36 kcal

Węglowodany: 5,71 g

Białko: 1,16 g

Tłuszcze: 0,16 g

Witaminy

 

Witamina A: 0 µg

Witamina B1: 0,05 mg

Witamina B2: 0,06 mg

Witamina B6: 0,2 mg

Witamina C: 33 mg

Witamina E: 0,2 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 48 mg

Żelazo: 0,45 mg

Potas: 227 mg

Magnez: 11 mg

Sód: 10 mg