Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Grzyby: ani rośliny, ani zwierzęta

Grzyby utworzyły swój własny gatunek: ze względu na swoje właściwości genetyczne nie należą ani do świata roślin, ani do świata zwierząt. Występują one w bardzo różnych formach - od organizmów jednokomórkowych, takich jak kultury drożdży, po organizmy wielokomórkowe, takie jak grzyby jadalne, grzyby trujące czy pleśnie.

Ciekawostki

Szczególne właściwości grzybów

Grzyby, podobnie jak rośliny, odżywiają się organicznymi substancjami odżywczymi znajdującymi się w ich środowisku. Rozmnażają się i rozprzestrzeniają płciowo i bezpłciowo przez zarodniki oraz wegetatywnie przez rozproszenie. Istnieją uprawne i nieuprawne gatunki grzybów jadalnych. Najbardziej znanymi grzybami jadalnymi są prawdopodobnie poniższe grzyby: Borowiki, pieczarki, kurki, kozaki, grzyby shiitake, boczniaki, smardze jadalne, sarniaki dachówkowate, kanie. Na kolejnych stronach można przeczytać więcej o następujących przedstawicielach:

Świeże grzyby – szczegółowe informacje

Składniki grzybów jadalnych

Grzyby jadalne są nie tylko wyjątkowo niskokaloryczne, ale mają też całkiem korzystny profil składników odżywczych, który dobrze uzupełnia dietę. Przeciętnie 100 gramów grzybów jadalnych zawiera od dwóch do czterech gramów białka roślinnego. 100 gramów grzybów jadalnych ma średnio od 20 do 50 kalorii.

Profil składników odżywczych i minerałów grzybów jadalnych

Należy również wspomnieć o szczególnym profilu składników odżywczych i minerałów grzybów jadalnych. Z reguły zawierają one duże ilości potasu, który odpowiada za przekazywanie sygnałów w komórkach ludzkich. Ponadto grzyby jadalne zawierają duże ilości magnezu, który przeciwdziała skurczom mięśni. Ponadto należy wspomnieć o witaminie B6 i C oraz niewielkiej ilości witaminy D. Podczas gdy witamina B6 jest zdrowa głównie dla metabolizmu, witamina C wzmacnia system odpornościowy organizmu, a witamina D jest dobra dla skóry i produkcji hormonów.


Pochodzenie

Skąd pochodzą grzyby?

Grzyby jadalne towarzyszyły człowiekowi jako pożywienie od zarania dziejów. Przyjmuje się, że grzyby były zbierane i przygotowywane już w epoce kamiennej. Grzyby można było również łatwo zakonserwować przez suszenie, dlatego były idealnym pożywieniem w zimie. W średniowieczu grzyby, które każdy mógł zbierać w lesie, nie cieszyły się wysoką renomą kulinarną, były uważane za „pożywienie biedaków”. Zmieniło się to zasadniczo dopiero za panowania króla Ludwika XIV, który uznał grzyby jadalne za przysmak. Profesjonalną uprawę pieczarki rozpoczęto po raz pierwszy około 1650 r., a wkrótce potem zaczęto uprawiać borowiki i kurki. Z kolei w Azji szczególną popularnością cieszyły się grzyby shiitake. Jednak profesjonalna uprawa grzybów w Azji rozpoczęła się dopiero w XX wieku. 


Sezon

Kiedy jest sezon na grzyby?

Grzyby jadalne są obecnie uprawiane niemal na całym świecie. Zdecydowanie największym producentem, wytwarzającym około 1,4 mln ton grzybów jadalnych rocznie, jest Chińska Republika Ludowa, a na drugim miejscu plasują się Stany Zjednoczone, gdzie rocznie uprawia się około 0,4 mln ton grzybów jadalnych. W związku z tym grzyby jadalne są dostępne przez cały rok. Można je kupić zarówno bezpośrednio świeże, jak i w postaci mrożonej lub konserwowej.


Wykorzystanie i przechowywanie

Do czego można wykorzystać grzyby i jak je przechowywać?

Świeże grzyby – szczegółowe informacje

Grzyby jadalne mają zazwyczaj smak lekko orzechowy, łagodny do słodkawego i, w zależności od rodzaju grzyba, również lekko ziemisty. Przed spożyciem należy je najpierw poddać obróbce termicznej. Jednak niektóre wyjątki, takie jak grzyby, w których wyhodowano hemolizynę, mogą być spożywane na surowo. Po obróbce termicznej grzyby jadalne są wykorzystywane na różne sposoby: Przykładowo chętnie są stosowane jako dodatek do wytrawnych dań, takich jak potrawy mięsne. Grzyby jadalne są jednak również popularnym składnikiem zup lub gulaszów, dań warzywnych lub jajecznych. Popularne są również grzyby marynowane.

Sposób przechowywania grzybów

Aby zachować grzyby w jak najlepszym stanie, należy je przechowywać w miejscu przepuszczającym powietrze - najlepiej w chłodnym miejscu. W tym stanie mogą być przechowywane do kilku dni. Grzyby należy jednak przetwarzać w stanie jak najświeższym lub odpowiednio zamrozić.


Składniki

Składniki grzybów

Grzyby to nie tylko kulinarny przysmak, ale także bardzo zdrowa żywność. Grzyby zawierają duże ilości białka, które jest niezbędne do budowy mięśni, a także różne rodzaje włókien i bardzo mało tłuszczu Potrawy z grzybów dostarczają również dużych ilości cennych substancji odżywczych i minerałów, dzięki czemu wspomagają metabolizm i odporność. Grzyby jadalne powinny być jednak spożywane w rozsądnych ilościach, ponieważ są one również stosunkowo trudne do strawienia i stanowią pewne obciążenie dla przewodu pokarmowego.