Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Chleb wieloziarnisty: Smaczny i zdrowy

Chleb wieloziarnisty jest wypiekany z co najmniej trzech różnych rodzajów ziaren lub zbóż. W większości składa się z mąki pszennej i żytniej, do której dodaje się inne ziarna, takie jak orkisz, jęczmień, owies, a także kukurydzę. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości chleba wieloziarnistego 

Świeży chleb wieloziarnisty – szczegółowe informacje

Różnorodność ziaren decyduje o smaku i wyjątkowym charakterze chleba wieloziarnistego. Do pieczenia tego rodzaju pieczywa używa się zwykle mieszanki składającej się przeważnie z mąki razowej, pszennej, orkiszowej i żytniej. Najczęściej dodawane nasiona to siemię lniane, sezam, pestki dyni, słonecznik. Chleby wypiekane z pełnoziarnistej mąki żytniej są ciemne. Różnice występują również w sposobie wstępnej obróbki ziarna.

Przygotowanie ziarna

Ziarna wykorzystywane do pieczenia chleba wieloziarnistego są grubo mielone. Dużą rolę odgrywa również obłuskiwanie zboża. W niełuskanych nasionach jest więcej witamin. Do chleba wieloziarnistego dodaje się również zboża w formie płatków, np. płatki owsiane. 


Pochodzenie

Pochodzenie chleba wieloziarnistego

Chleb jest znany od czasów, gdy człowiek zaczął prowadzić osiadły tryb życia i uprawiać zboże. Istnieje ponad 3 tysiące rodzajów tego pieczywa. Mistrzami świata w jedzeniu chleba są Niemcy. W żadnym innym kraju na świecie nie wypieka się, nie sprzedaje i nie spożywa codziennie tak wielu rodzajów pieczywa jak w Niemczech. Znanych jest tam około 300 różnych gatunków tego wypieku i regularnie ich przybywa. 


Sezon

Kiedy jest sezon na chleb wieloziarnisty?

Świeży chleb wieloziarnisty jest dostępny przez cały rok.


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie chleba wieloziarnistego

Świeży chleb wieloziarnisty – szczegółowe informacje

Każdy rodzaj chleba wieloziarnistego doskonale smakuje z wytrawnym serem, pomidorami, ogórkiem, posypany ziołami lub po prostu posmarowany masłem, dżemem albo miodem. Wyobraźnia smakosza nie zna granic. Dozwolone jest więc wszystko, co dobrze smakuje. Świeży chleb wieloziarnisty należy spożyć w ciągu kilku dni. Zanim wyschnie i stwardnieje należy przechowywać go w suchym i ciemnym miejscu, np. w pojemniku na chleb. Można też zamrozić chleb w kawałkach lub pokrojony na kromki.


Przepisy

Tak najlepiej smakuje chleb wieloziarnisty


Składniki

Składniki chleba wieloziarnistego

Chleb wieloziarnisty zawiera wszystkie cenne składniki pełnego ziarna. To gwarantuje wysoką zawartość minerałów, pierwiastków śladowych i enzymów powodujących fermentację. 

Wartość odżywcza
 

Kalorie: 216 kcal

Węglowodany: 42,8 g

Białko: 7,6 g

Tłuszcz: 1,6 g

Witaminy

 

Witamina A: 1 µg

Witamina B1: 0,13 mg

Witamina B2: 0,12 mg

Witamina B6: 0,19 mg

Witamina C: 0 mg

Witamina E: 1 mg

 

Składniki mineralne

 

Wapń: 27 mg

Żelazo: 2,2 mg

Potas: 290 mg

Magnez: 70 mg

Sód: 523 mg