Trwa wczytywanie danych

Trwa przesyłanie danych.
Twój sklep Kaufland

Dotychczas wybrane sklepy

Pieczywo: Podstawowy produkt spożywczy

Pieczywo to żywność wyprodukowana ze zbóż i produktów zbożowych w procesie pieczenia. Można je podzielić na trzy główne grupy: chleby, drobne wypieki i pieczywo cukiernicze, nazywane po prostu wypiekami. 

Ciekawostki

Szczególne właściwości pieczywa

Pieczywo to ogólna nazwa dla żywności, której głównymi składnikami są zboża lub produkty zbożowe. Pieczywo trwałe ma dłuższy okres przydatności do spożycia ze względu na niską zawartość wilgoci. Do pieczywa zaliczamy chleb, drobne wypieki, słodkie wypieki i wyroby piekarnicze o długim terminie ważności. Herbatniki i ciastka należą do podgrupy pieczywa o długim okresie przydatności do spożycia.

Świeże pieczywo – szczegółowe informacje

Co to są drobne wypieki?

Wśród pieczywa wszystkie wyroby z ciasta chlebowego, które ważą nie więcej niż 250 gramów określa się mianem drobnych wypieków. Mogą to być np. bułki, rogale czy precle. Jest to ulubiony, regularnie spożywany rodzaj pieczywa w większości domów.

Co zaliczamy do pieczywa cukierniczego?

Do tego rodzaju pieczywa zaliczają się ciastka i herbatniki Zazwyczaj zawierają cukier oraz inne dodatki. Są też bardzo zróżnicowane pod względem kształtu i wielkości. Dlatego nie można ich zaliczyć do tej kategorii pieczywa co chleb. Nie należą do niej również krakersy ani inne słone wypieki. Ulubionym pieczywem cukierniczym, często podawanym do kawy, są ciasta, torty i pączki.

Czym jest pieczywo trwałe?

Do wyrobów piekarniczych o długim okresie przydatności do spożycia należą przede wszystkim ciastka, pierniki, biszkopty, wafle, ciasta wytrawne, suchary i krakersy. Do ciastek należą również różnego rodzaju herbatniki.

Czym są wypieki? 

Pod pojęciem wypieków rozumie się wyroby piekarnicze, które w składzie mają ok. 90 procent mąki oraz co najmniej 10 procent tłuszczu i cukru. Wyrabia się je z ciasta, które zostało upieczone, uprażone lub wyprodukowane w innych procesach z wykorzystaniem zmielonych produktów zbożowych połączonych ze skrobią, tłuszczem i cukrem. Do wypieków można więc również zaliczyć produkty piekarnicze o długim terminie ważności, jeśli odpowiadają powyższej charakterystyce. Należy również zaznaczyć, że w sprzedaży są również wypieki dietetyczne lub bezglutenowe. Do wypieków zaliczają się również sękacze, spody do ciast, ciasta marmurkowe, strucle, torty, ciasta z kremem, maślane, francuskie, drożdżowe i kruche, makowce, miodowniki i wiele innych. Do kategorii wypieków trwałych należą na przykład herbatniki, suchary, wafle, bezy, biszkopty i makaroniki. 

Ile jest rodzajów chleba?

W przypadku chleba istnieją różnice regionalne i sezonowe. Ale można go w przybliżeniu sklasyfikować. Wyróżniamy chleb pszenny, żytni, pszenno-żytni, chrupki i bardziej specyficzny jak trójziarnisty, czteroziarnisty, owsiany, kukurydziany, gryczany, sułtański, korzenny czy twarogowy. Wiele receptur jest kreowanych przez piekarzy, więc asortyment pieczywa w każdej piekarni jest różny. Istnieje około 300 rodzajów chleba. 


Pochodzenie

Pochodzenie pieczywa

Chleb jest jednym z podstawowych pokarmów ludzkości. Piecze się go od czasów, gdy człowiek zapoczątkował uprawę zbóż. Ważną rolę w żywieniu odgrywają również inne rodzaje pieczywa. Chociaż jeszcze w średniowieczu chleb był podstawą wyżywienia, z biegiem lat jego spożycie zmalało. Mimo to dziś nadal codziennie pojawia się na stołach w większości gospodarstw domowych. W Niemczech spożywa się więcej pieczywa niż w innych krajach europejskich, ale wynika to zapewne z dużego wyboru i bardzo dobrej jakości.


Sezon

Kiedy jest sezon na pieczywo?

Świeże pieczywo jest w sprzedaży przez cały rok. Można je też w każdej chwili upiec samodzielnie w domu lub kupić zamrożone, gotowe do pieczenia. Bogaty jest również asortyment wypieków świeżych, trwałych i mrożonych. Są to między innymi głęboko mrożone ciasta, mieszanki do ciast, gotowe kremy i nadzienia. 


Wykorzystanie i przechowywanie

Wykorzystanie i przechowywanie pieczywa

Świeże pieczywo – szczegółowe informacje

Świeże pieczywo doskonale smakuje z masłem, serem lub dżemem. O ile chleb i drobne pieczywo spożywa się głównie na śniadanie lub kolację, o tyle słodkie wypieki chętniej podaje się do popołudniowej kawy lub jako przekąskę między posiłkami. Świeże pieczywo najlepiej zjeść w ciągu kilku dni. Zaleca się przechowywać je w suchym miejscu, najlepiej w chlebaku.


Przepisy

Posiłki z pieczywem


Składniki

Składniki pieczywa

Pieczywo, takie jak chleb i bułki, jest ważnym źródłem węglowodanów. Na przykład chleb razowy zawiera cenny błonnik. W 100 gramach chleba zawarte są następujące wartości odżywcze: 9 gramów białka, 3,2 grama tłuszczu i 265 kalorii. Należy do nich zaliczyć również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały.

Z kolei słodkie wypieki i przekąski należy jeść z umiarem, ponieważ mogą powodować nadwagę. Zwykle mają bowiem wysoką zawartość tłuszczu i cukru. Warto zachować rozsądek również w przypadku wypieków pełnoziarnistych lub wytrawnych. Mają bowiem dużą, ukrytą zawartość tłuszczu.